ΤΕΥΧΟΣ #17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Το «Saved by a Greek Stray» στις Γυναικείες Ελληνικές Φυλακές 

Μαρία-Δήμητρα Μισυρλή, ΜΔΕ

«Στα πιο απίθανα μέρη καμιά φορά κρύβονται διαμάντια! Ένα από τα πολλά μαθήματα που πήρα και συνεχίζω να παίρνω μέσα από αυτό πρόγραμμα είναι να μην κρίνω με βάση τα στερεότυπα και να μη βάζω ποτέ ταμπέλες».       

Αλέξανδρος Παράσχης

Πώς μπορεί να αλλάξει ένας σκύλος τη ζωή μίας κρατούμενης; Η φροντίδα ενός ζώου στο περιοριστικό και άτεγκτο περιβάλλον της φυλακής αποδεικνύεται ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο για τον έγκλειστο πληθυσμό, συμβάλλοντας στην ανάληψη της ατομικής ευθύνης και παρέχοντας την πολύτιμη ευκαιρία στο κρατούμενο άτομο να αποφορτιστεί από αρνητικά συναισθήματά του και να αποκτήσει νέες δεξιότητες, που θα είναι χρήσιμες και για τη ζωή του εκτός φυλακής. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε αδέσποτα ζώα, μέσω της εκπαίδευσης που λαμβάνουν, να εμπιστευτούν ξανά τους ανθρώπους και να καταστούν πιο εύκολα υιοθετήσιμα.

Η πρακτική των προγραμμάτων εκπαίδευσης ζώων μέσα στα καταστήματα κράτησης ξεκίνησε στην Αμερική το 1981 σε ένα κατάστημα κράτησης γυναικών στην Ουάσινγκτον[1] και σταδιακά εξαπλώθηκε στην αμερικανική ήπειρο, που σήμερα αριθμεί πάνω από 290 καταστήματα κράτησης τα οποία εφαρμόζουν προγράμματα εκπαίδευσης σκύλων (Barbara J. Cooke & David P. Farrington, 2016). Στην Ευρώπη αντίστοιχα προγράμματα εντοπίζονται έως τώρα σε περιορισμένο αριθμό, με το ελληνικό πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» της “Save a Greek Stray” να αποτελεί την πρώτη εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης σκύλων σε κατάστημα κράτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο[2].

Παρά το γεγονός ότι στις χώρες που εφαρμόζονται τα προγράμματα εκπαίδευσης σκύλων μέσα στις φυλακές, οι έως τώρα μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων των προγραμμάτων αυτών είναι αριθμητικά λίγες, μικρής κλίμακας και διαφορετικής μεθοδολογίας, τα έως τώρα αποτελέσματα είναι γενικά αισιόδοξα υποδηλώνοντας ότι αυτού του είδους τα προγράμματα οδηγούν στα επιθυμητά και επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, για την προώθηση και βέλτιστη αξιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων αυτών είναι αναγκαία η διεξαγωγή ελεγχόμενων ερευνών, μεγάλης κλίμακας και τέτοιας μεθοδολογίας που θα εξασφαλίζεται  η εγκυρότητα και αξιοπιστία των ευρημάτων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα γενίκευσής τους και αλληλοσυσχέτισής τους με παράγοντες καθοριστικούς για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, π.χ. ηλικία και πολιτισμικό υπόβαθρο κρατουμένων, τύπος καταστήματος κράτησης (Cooke & Farrington (2016),  Duindam, Creemers, Hoeve & Asscher (2021) & Villafaina-Domínguez, Collado-Mateo,  Merellano-Navarro & Villafaina (2020)).

Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες, προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, προερχόμενες είτε από την πλευρά των οργανωτών και εκπαιδευτών είτε από την πλευρά των ίδιων των κρατουμένων, αναδεικνύουν τις ευεργετικές πτυχές των προγραμμάτων εκπαίδευσης σκύλων και ζώων γενικότερα μέσα στο πλαίσιο των καταστημάτων κράτησης. Την προσωπική του εμπειρία μας καταθέτει και ο κ. Αλέξανδρος Παράσχης*, εκπαιδευτής σκύλων, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων του Crime & Media Lab για την εφαρμογή του προγράμματος «Saved by a Greek Stray» στο Αγροτικό τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θήβας. Μεταξύ άλλων ο κ. Παράσχης επισημαίνει ότι «στα πιο απίθανα μέρη καμιά φορά κρύβονται διαμάντια! Ένα από τα πολλά μαθήματα που πήρα και συνεχίζω να παίρνω μέσα από αυτό πρόγραμμα είναι να μην κρίνω με βάση τα στερεότυπα και να μη βάζω ποτέ ταμπέλες.»

Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray», δράση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Save a Greek Stray, αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εφαρμόζεται με επιτυχία στο Αγροτικό τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θήβας από το Μάρτιο του 2018. Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν σε επαφή δύο κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, τα αδέσποτα ζώα και οι κρατούμενες, και μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης τους να αλληλοβοηθούν και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η κάτωθι συνέντευξη παραχωρήθηκε από τον κ. Αλέξανδρο Παράσχη στην κα Μαρία-Δήμητρα Μισυρλή,  Πτυχιούχο Νομικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Φοιτήτρια Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΠΑ.Δ.Α., μέλος του Crime & Media Lab –Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα στα ΜΜΕ (https://e-keme.gr/category/working-groups/crime-%ce%bcedia-lab/), στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.), με επιστημονικά υπεύθυνη την κα Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτορα Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογο, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΚΕ.Μ.Ε., Συγγραφέα-Εισηγήτρια και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ.

- Κύριε Παράσχη, πώς γεννήθηκε η ιδέα υλοποίησης του προγράμματος «Saved by a Greek Stray» μέσα στις ελληνικές φυλακές και πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά;

Το πρόγραμμα αυτό υπήρχε στο μυαλό πολλών ανθρώπων οι οποίοι είχαμε επηρεαστεί από ανάλογα προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Αμερική και που λειτούργησαν σαν εφαλτήριο για την εφαρμογή αυτής της ιδέας και στην Ελλάδα. Την υλοποίηση της ιδέας αυτής τελικά κατάφερε να υλοποιήσει το πρότυπο καταφύγιο σκύλων “Save A Greek Stray” της κας. Λάτση τον Μάρτιο του 2018.

Δεν θα ξεχάσω μια μέρα στα τέλη του 2017 που μιλούσα με την διευθύντρια λειτουργίας του καταφυγίου κυρία Ψαρού στο τηλέφωνο και με επιφύλαξη την ρώτησα πώς θα της φαινόταν να δοκιμάζαμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η απάντησή της ήταν μια ευχάριστη έκπληξη: «Αλέξανδρε μου δεν θα το πιστέψεις. Μόλις βγήκαμε από μια συνάντηση με τους αρμόδιους του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου συζητούσαμε αυτό ακριβώς!». Αυτό δείχνει πως είχε ωριμάσει στη σκέψη αρκετών ανθρώπων αυτή η ιδέα και ήταν έτοιμη να γίνει πραγματικότητα .

- Ποιους σκοπούς επιχειρεί να επιτελέσει το πρόγραμμα; Στην πράξη επιτυγχάνονται οι σκοποί που έχουν τεθεί;

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρουμε βοήθεια σε σκύλους και ανθρώπους. Οι κρατούμενες μαθαίνουν την επιστήμη και την τέχνη της εκπαίδευσης ώστε να έχουν ένα εργαλείο κατά την αποφυλάκισή τους που θα τις βοηθήσει να ορθοποδήσουν. Παράλληλα το πρόγραμμα τις αποφορτίζει από την καθημερινότητα της φυλακής και δρα σαν ψυχοθεραπεία. Τα σκυλιά από την άλλη μαθαίνουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς και δουλεύονται οι όποιες φοβίες τους, ώστε να είναι πιο εύκολη η υιοθεσία τους.

Όχι μόνο επιτυγχάνονται οι σκοποί που έχουν τεθεί αλλά έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα από ότι περιμέναμε. Όσοι σκύλοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα έγιναν περιζήτητοι και οι κρατούμενες έχουν φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων. Επίσης πέρα από τις γνώσεις που αποκομίζουν έχει αλλάξει πολύ η ψυχολογία τους προς το καλύτερο.

- Το πρόγραμμα, όπως γνωρίζουμε, εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο στο Αγροτικό Τμήμα των Γυναικείων Φυλακών  Ελεώνα Θήβας. Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης; Έχουν γίνει προσπάθειες να επεκταθεί η εφαρμογή του και σε άλλα καταστήματα κράτησης της χώρας; 

Το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης επιλέχθηκε λόγω της διαμόρφωσης του χώρου. Σε αυτόν τον χώρο καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των σκύλων για εκτόνωση και βόλτα. Δεν επεκταθήκαμε ακόμα σε άλλα καταστήματα κράτησης της χώρας για λόγους γεωγραφικής εγγύτητας. Απαιτείται η εβδομαδιαία παρουσία μας και δεν θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει και να συντονιστεί κάτι τέτοιο σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Στο μέλλον μελετάμε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος καθώς ακόμα βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο.

- Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος; Με τι κριτήρια επιλέγονται οι κρατούμενες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και τα σκυλιά που θα εκπαιδευτούν;

Μία φορά την εβδομάδα πηγαίνουμε στο συγκεκριμένο κατάστημα, όπου διεξάγεται θεωρητικό και πρακτικό μάθημα. Οι κρατούμενες κάνουν πράξη αυτά που διδάσκονται δουλεύοντας το σκυλιά που τους έχουμε εναποθέσει. Οι σκύλοι μένουν μέσα μαζί με τις κρατούμενες για όσο διάστημα χρειάζεται να εκπαιδευτούν. Όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους υιοθετούνται και τη θέση τους παίρνει κάποιος άλλος σκύλος.

Οι κρατούμενες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα επιλέγονται σε συνεργασία με την ψυχολόγο του σωφρονιστικού καταστήματος, κ. Μαρίας Πούλιου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγαπάνε τα ζώα, να έχουν ακόμα κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ποινής να εκτίσουν και να μην παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά. Προσπαθούμε να επιλέξουμε σκυλιά των οποίων η προσωπικότητα θα ταιριάξει με αυτή των κρατουμένων ώστε να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα. Παίζει ρόλο επίσης και το επίπεδο που έχει φτάσει ο κάθε κρατούμενος. Δεν μπορούμε να δώσουμε σε έναν αρχάριο κάποιο σκύλο που θα πρέπει να διαχειριστούμε και να δουλέψουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

- Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Είμαι υπεύθυνος για τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των κρατουμένων οι οποίες με την σειρά τους, υπό την καθοδήγησή μου, εκπαιδεύουν τα σκυλιά. Προσπαθώ να δώσω όσο περισσότερες γνώσεις και εργαλεία μπορώ σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Φροντίζω για την ασφάλεια όλων, σκύλων και κρατουμένων, ενώ προμηθεύω τις κρατούμενες με τα απαραίτητα για τη διαμονή των σκύλων στον χώρο (τροφή, εκπαιδευτικό και υγειονομικό εξοπλισμό).

- Με ποιον τρόπο υποδέχτηκαν οι κρατούμενες το πρόγραμμα; Υπάρχει κάποιο ξεχωριστό γεγονός που έχετε βιώσει στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Οι αντιδράσεις στην αρχή ήταν συγκρατημένες. Υπήρχαν πολλές κοπέλες που φοβούνταν τα σκυλιά σε μεγάλο βαθμό. Η Κ., μια από τις κοπέλες που τελικά μπήκε στο πρόγραμμα, όταν ήταν έξω άλλαζε πεζοδρόμιο στη θέα ενός σκύλου ανεξάρτητα από το μέγεθος του. Αυτό από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό γεγονός. Οι σκύλοι πάντα έχουν τον τρόπο τους να σε κερδίζουν. Κατάφεραν έναν άνθρωπο που έτρεμε τα σκυλιά όχι μόνο να τα αγαπήσει και να τα φροντίζει αλλά να γίνει και εκπαιδεύτρια.

Υπάρχουν πάρα πολλές μοναδικές στιγμές που μου έχει προσφέρει το πρόγραμμα. Κάθε επίσκεψη στο κατάστημα κράτησης της Θήβας είναι και μια μοναδική εμπειρία. Κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η ιστορία του Φοίβου και της Α.. Ο Φοίβος ήταν ένας πολύ ξεχωριστός και έξυπνος σκύλος. Όταν τον παραδώσαμε στην Αιμιλία ήταν υγιέστατος (πάντα τους κάνουμε εξετάσεις πριν μπουν στο πρόγραμμα). Η Αιμιλία από την άλλη υπέφερε από πέτρες στα νεφρά. Με το που ήρθε ο Φοίβος σταμάτησε να πονάει και δεν παραπονέθηκε ξανά, ενώ μας έλεγε συνεχώς ότι ο Φοίβος την βοήθησε σε αυτό. Κάποια στιγμή μετά από λίγο καιρό μας κάλεσε η Α. ότι ο Φοίβος δεν ήταν καλά. Όταν τον πήραμε να του κάνουμε εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε πέτρα στην ουροδόχο κύστη του που αφαιρέθηκε τελικά με χειρουργική επέμβαση. Σύμπτωση; Είμαι απλά ρομαντικός; Ποιος ξέρει;.. Ο Φοίβος υιοθετήθηκε και ζει ευτυχισμένος ενώ η Α. αποφυλακίστηκε και αυτή.

- Ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να αντλήσουν οι κρατούμενοι/ες από την επαφή τους με τα σκυλιά και τη φροντίδα ενός αδέσποτου σκύλου;

Οι κρατούμενες ωφελούνται σε πολλά επίπεδα από την επαφή τους με τους σκύλους. Μαθαίνουν να επικοινωνούν με ένα άλλο είδος με βάση τον σεβασμό. Μαθαίνουν να βοηθούν ψυχικά τραυματισμένους σκύλους να ξεπεράσουν τις άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος. Το σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από αυτήν τη φροντίδα οι κρατούμενες φροντίζουν και επουλώνουν και τα δικά τους τραύματα. Οι σκύλοι τις βοηθούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής μέσα στη φυλακή και τους προσφέρουν στιγμές ξενοιασιάς ξεχνώντας τα βάσανα και τα προβλήματά τους. Μακριά από τους δικούς τους και τα παιδιά τους οι σκύλοι γίνονται η οικογένειά τους.

- Από την προσωπική σας εμπειρία, έχετε εντοπίσει συγκεκριμένες αλλαγές στις κρατούμενες μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα και εάν ναι ποιες είναι αυτές;

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αλλαγής είναι της Κ., που από το «πάρτε τον σκύλο μακριά από εμένα» έφτασε να κοιμάται μαζί τους. Η πιο συχνή και κοινή αλλαγή είναι όμως η ηρεμία που παρουσιάζουν οι κρατούμενες μετά από μικρό χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα. Ηρεμούν τα πρόσωπά τους, χαλαρώνουν, δείχνουν γαλήνιες.

Επίδραση έχουν γενικά οι σκύλοι σε όλη τη φυλακή. Από το προσωπικό ασφαλείας μέχρι τις υπόλοιπες κρατούμενες. Είναι να σαν έχουν μια μαγική ιδιότητα να χαλαρώνουν τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί τους .

- Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στη ζωή των γυναικών που συμμετέχουν σε αυτό, μετά την αποφυλάκιση τους;

Έρευνες δείχνουν ότι κρατούμενοι που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους προγράμματα στην Αμερική είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με κρατούμενους που απλώς εξέτισαν την ποινή τους. Επιπλέον, βγαίνοντας έξω έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με ένα αρκετά προσοδοφόρο και δημιουργικό επάγγελμα που προσφέρει πληρότητα και ικανοποίηση.

- Σε αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης χορηγούνται πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις στους κρατούμενους που μπορούν να τους βοηθήσουν στη μελλοντική κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Στο δικό σας πρόγραμμα ακολουθείτε κάποια ανάλογη τακτική;

Ναι, ο στόχος είναι να δίνονται πιστοποιήσεις συμμετοχής στο μέλλον. Προς το παρόν, επειδή είμαστε ακόμα σε πειραματικό στάδιο, τώρα έχουμε ξεκινήσει να παρέχουμε αυτές τις βεβαιώσεις.

- Ποιο είναι το όραμά σας για τη μελλοντική πορεία του προγράμματος «Saved by a Greek Stray» μέσα στις ελληνικές φυλακές;

Πέρα από την ανάπτυξη του προγράμματος και την επέκταση του και σε άλλα καταστήματα κράτησης, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εκπαιδεύονται με υψηλά στάνταρ μέσα στις φυλακές σκύλοι βοήθειας και θεραπείας που θα απορροφούνται στα κοινωνικά προγράμματα που δραστηριοποιείται η Save A Greek Stray.

- Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας κύριε Παράσχη και ευχαριστώντας σας θερμά για την ανταπόκρισή σας, μέσα από όλη αυτή την εμπειρία σας στις φυλακές ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς την ευρύτερη κοινωνία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Εγώ σας ευχαριστώ! Θα ήθελα να πω μόνο πως μέσα σε τέτοιες δομές κρύβονται διαμάντια. Έχω συναντήσει κρατούμενες με τρομερή ποιότητα ανθρώπου, τεράστιο βάθος και μεγαλείο ψυχής. Μπορεί τα πράγματα να ήρθαν έτσι για κάποιες από αυτές και να βρέθηκαν μέσα σε ένα κατάστημα κράτησης αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Δεν σημαίνει τίποτα. Οι περισσότερες έχουν τρομερές δυνατότητες και με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να βγουν στην επιφάνεια όλα τα θετικά τους στοιχεία και είναι πολλά. Και, αντίστοιχα, έχω συναντήσει μέσα στο καταφύγιο σκυλιά που κάποιοι τα «πέταξαν» στον δρόμο, γιατί δεν τα ήθελαν πια, που είναι καταπληκτικά ζώα, το όνειρο κάθε ανθρώπου που θα ήθελε σκύλο. Στα πιο απίθανα μέρη καμιά φορά κρύβονται διαμάντια! Ένα από τα πολλά μαθήματα που πήρα και συνεχίζω να παίρνω μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι να μην κρίνω με βάση τα στερεότυπα και να μη βάζω ποτέ ταμπέλες.

Τέλος θα ήθελα να κλείσω με ένα γράμμα που μου είχε δώσει η Ε. κάποια στιγμή για να το δημοσιεύσω και που πιστεύω ότι θα βοηθήσει να καταλάβουμε πως αισθάνονται οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα. Το παραθέτω όπως είναι με τα όποια λάθη του, γιατί δεν θέλω να παρέμβω καθόλου στη γραφή της:

« Η ζωή μου στο πρόγραμμα των σκύλων

Το πρόγραμμα άλλαξε όλη τη ζωή μου, η σχέση με τα ζώα με έκανε να δω τη ζωή με άλλο μάτι, να καταλάβω πως μπορώ να διαχιρίζομαι τα συνεστίματα μου και να κατανοώ τους ανθρώπους. Αυτό με βοήθησε να δω πως συμπεριφέρομαι. Έμαθα να ακούω κάτι που πριν δεν το έκανα. Έμαθα να νιώθω, να εστάνομαι και να λειτουργό με δεύτερη σκέψη. Έμαθα ότι η αγάπη δεν απετίτε. Απλά την κερδίζεις όπως και την εμπιστοσύνη Οι άνθρωποι νομίζουμε ότι το να μας αγαπάνε η δική μας, η οικογένεια μας, η φήλη μας είναι δεδομένο. Δεδομένο δεν είναι τίποτα στη ζωή μας.

Οι μέρες με τα σκυλάκια είναι γεμάτες, δεν σε αφίνουν να σκευτείς το παρελθόν αλλά σε κάνουν να σκέυτεσε το μέλλον. Εγώ τα μαθένω να έχουν καλή συμπεριφορά. Τα βοηθάω να βρουν σπίτι και να μήνουν. Αυτά με μαθένουν τη ζωή. Η Κλώη και ο Δούκας γάτα και σκύλος τα μόνιμα ζώα στο πρόγραμμα μαζί με τα υπόλιπα που έρχονται έμαθαν κάτι πολί σημαντικό... Αυτά που αγαπώ να μην τα διαπραγματεύομαι για τα όνειρα μου να μην ζητάω συγνώμη. Να αφήσω πίσο μου τις σκιές του παρελθόντος και να κοιτάω τον ήλιο, να ζω τη κάθε μέρα, τη κάθε στιγμή με τα καλά και τα κακά της, τα εύκολα και τα δύσκολα.

Πάντα θα ειπάρχουν ανιφόρες και πάντα θα βρίσκουμε κατιφόρες, εμείς ορίζουμε πως θα ανέβουμε και πος θα κατέβουμε, πος θα αντιμετοπίζουμε τις καταστάσεις. Αυτά έμαθα στο πρόγραμμα με τους καλούς μας φήλους με μια φράση

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΠΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ!»


Bιογραφικό Αλέξανδρου Παράσχη

Ο Αλέξανδρος Παράσχης είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει εξειδικευτεί στα προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων και είναι ο μοναδικός Έλληνας εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς που έχει πιστοποιηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία εκπαιδευτών CCPDT. Επίσης, φοίτησε στη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών του VBM (Verein für Blindenhunde und Mobilitätshilfen) στην Ελβετία και συνέχισε την εκπαίδευσή του υπό την Michele Pouliot, η οποία είναι Director of Research and Development στην μεγαλύτερη σχολή σκύλων-οδηγών της Αμερικής. Είναι υπεύθυνος της ακαδημίας εκπαιδευτών σκύλων «Dog Friendly Academy», εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς του καταφυγίου της «Save a Greek Stray», υπεύθυνος του προγράμματος «Saved by a Greek Stray» που εφαρμόζεται στο Αγροτικό Τμήμα Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θήβας και ιδρυτής του «Fit With Your Dog». Υπήρξε εκπαιδευτής σκύλων οδηγών-τυφλών για τη σχολή «Lara Guide Dog»s τα έτη 2015-2017 όπου και εισήγαγε το κλίκερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τους σκύλους οδηγούς τυφλών.

Μαρία-Δήμητρα Μισυρλή, Νομικός-ΜΔΕ Εγκληματολογίας,

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Barbara J. Cooke & David P. Farrington, “ The Effectiveness of Dog-Training Programs in Prison: A Systematic Review and MetaAnalysis of the Literature” at «The Prison Journal» 1-23, 2016, SAGE Publications

Beatriz,Villafaina-Domínguez, Daniel Collado-Mateo, Eugenio Merellano-Navarro and Santos Villafaina, “Effects of Dog-Based Animal-Assisted Interventions in Prison Population: A Systematic Review” at «Animals», 2020, Nov 16;10(11):2129

Ben Frier, “Founder of Prison Dog Training Program Visits Airway Heights”, June 8, 2015, available online at: https://www.doc.wa.gov/news/2016/06082016.htm

Hanne M. Duindam, Hanneke E. Creemers, Machteld Hoeve & Jessica J. Asscher, “Who Lets the Dog In? Differential Effects of a Dog-Training Program for Incarcerated Adults” at «Anthrozoös», Published online: 24 Jun 2021, available at: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08927936.2021.1938405?src

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

https://saveagreekstray.org/el/ (επίσημος ιστότοπος της “Save a Greek Stray”)

https://www.doc.wa.gov/ (επίσημος ιστότοπος του σωφρονιστικού καταστήματος της Ουάσινγκτον)
[1] https://www.doc.wa.gov/news/2016/06082016.htm

[2]

 Βλ.  https://saveagreekstray.org/el/about/activities/programma-ekpaideyshs-stis-gynaikeies-fylakes-elaiwna/