ΤΕΥΧΟΣ #17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: INTER- διάλογοι για την εκπαίδευση στη φυλακή. Do ut des.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ - SYMPOSIUM (6 διαδικτυακές συνεδρίες)

INTER- διάλογοι για την εκπαίδευση στη φυλακή. Do ut des.

Διαδικτυακά

Πρώτη συνάντηση: Δευτέρα 22  Νοεμβρίου 2021, στις 18.00΄

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook Live Streaming στη σελίδα Facebook Συμπόσιο, η εκπαίδευση στις φυλακές, INTERDialogues. Do ut des εδώ

Αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΘΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει δημιουργήσει μια δυναμική, διαδραστική σχέση (Do ut des) με τις φυλακές Τίρυνθας και Ναυπλίου. Την τελευταία δεκαετία και καθημερινά από το 2015 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί τόσο με τους μεταπτυχιακούς όσο και άλλους επιλεγμένους πολίτες-εθελοντές εκ της Αργολίδας και Αθήνας για την εκπαίδευση των εγκλείστων με το πρόγραμμα, ‘Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους Τίρυνθας και Ναυπλίου’, με επιτυχή αποτελέσματα.Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν ορισμένα διαστήματα αποχής λόγω συνθηκών κόβιντ, όπως γνωρίζετε. Συνεχίσαμε το τακτικό πρόγραμμα εντός των Καταστημάτων Κράτησης. Αξιοποιώντας το χρόνο, τις εμπειρίες και γνώσεις μας οργανώσαμε  ένα διαδικτυακό Συμπόσιο.

Συναντιόμαστε διαδικτυακά στις 22 Νοεμβρίου, στις 18.00΄ και μετά θα ακολουθήσουν άλλες (5) πέντε διαδικτυακές συναντήσεις με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, επιστήμονες, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, προκειμένου να ανταλλάξουμε – do ut des- τις εμπειρίες και γνώσεις που αναπτύξαμε με δημιουργικότητα εντός των φυλακών. Οι  συναντήσεις του Συμποσίου θα γίνουν:

Α΄ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021,  ώρα 18.00’

Β΄ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2022, ώρα 18.00’

Γ΄   21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 18.00΄’

Δ΄  21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, ώρα 18.00’

Ε΄ 9 ΜΑΙΟΥ 2022, ώρα 18.00’

ΣΤ΄ 23 ΜΑΙΟΥ  2022 

Στο πλαίσιο του Συμποσίου αυτού προστίθεται ημέρα «Στρογγυλής Τράπεζας» προκειμένου να εκφραστεί η άποψη θεσμικών προσώπων στο θέμα, «Inter dialogues, Η εκπαίδευση στις φυλακές. Do ut des», Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 18.00΄. Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά, σύντομα, για αυτό.

Με το Συμπόσιο αυτό ενεργοποιούμε και επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε, να αναβαθμίσουμε  και να μεταλλάξουμε δια της ανταλλαγής και ώσμωσης τις έντονες «εντός» εμπειρίεςμας ως εκπαιδευτές σε Καταστήματα Κράτησης. Αυτές συνδέονται με τις θρυμματισμένες προσωπικότητες εγκλείστων που ζουν την πολυδιάστατη προσωπική οδύνη «εντός» ενός ιδρύματος. Η ζωή αυτή κρατάει σε αποκλεισμό  τους έγκλειστους από τα σημαίνοντά τους πρόσωπα, τον κοινωνικό, τον εργασιακό περίγυρο και  εκπαιδευτική διεργασία, ενώ αναμφίβολα επιφέρει σε εμάς πολλές συναισθηματικές, προσωπικές, κοινωνικές δονήσεις και μας οδηγεί σε αναστοχασμό για τη ζωή. Είναι επόμενο εκτός των άλλων να εγείρονται πολλά ερωτήματα για την εκπαίδευση εντός των φυλακών όπως, αν η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, αν η τρέχουσα εκπαίδευση επαρκεί, ποιό είδος εκπαίδευσης εντός των φυλακών συντελεί στην καλύτερη διαβίωση των εγκλείστων ώστε να επιτευχθεί το ευ ζην, να μειωθεί η επιθετικότητα, να αναβαθμιστεί η επικοινωνία μεταξύ των εγκλείστων και με την οικογένειά τους. Επίσης, αν η εκπαίδευση επηρεάζει τη στάση και θέση των εγκλείστων, αν μπορεί να διαμορφώσει αξίες, προσδοκίες, όνειρα, επιθυμίες για τη ζωή και πολλά ακόμα ερωτήματα όπως, αν η μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στην ιδρυματοποίηση, να συντελέσει στην άρση των πόνων του εγκλεισμού, στην διαχείριση ή αποχρωματοποίηση του στίγματος, να βελτιώσει το αυτοσυναίσθημα και αυτοεκτίμησή του μέσω απόκτησης δεξιοτήτων, τεχνικών και γνώσεων και τέλος να αναδειχθεί σημαντική στη μετάβαση του έγκλειστου, από τη φυλακή στην ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία, από την αναίρεση του στίγματος στην επαγγελματική του αποκατάσταση και στη μη υποτροπή.

Στους INTER διαλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που οργανώνει το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών συνεργάζονται Έλληνες και ξένοι που έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση στις φυλακές και κυρίως έχουν χρησιμοποιήσει νέους τρόπους και μεθοδολογίες. Θα έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αυτές τις νέες θέσεις και το έργο πολλών που με το δικό τους τρόπο προάγουν το κοινωνικό μας γίγνεσθαι και το ευ ζην ευπαθών ομάδων. Επίσης, θα παρακολουθήσουμε και δημιουργήματα των έγκλειστων που θα κατατεθούν από τους εισηγητές.

Θα είναι σημαντικό αν οι καλεσμένοι μας ανταποκριθούν και σηματοδοτήσουν με το ενδιαφέρον τους το Συνέδριό μας. Μαζί,  με εγρήγορση, ωριμότητα και φαντασία που οδηγεί σε νέο τόπο,θα ενισχύσουμε αναγκαίες μορφές εκπαίδευσης και θα προτείνουμε νέες, που βελτιώνουν τους έγκλειστους, εμάς και την κοινωνία.

Εκτός από τους καλεσμένους μας εισηγητές, μπορεί όσοι επιθυμούν να είναι κοινωνοί σε κάθε συνάντηση στο Face Book και να γράφουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες θα προσπαθήσουν οι εισηγητές να απαντήσουν. Ανατρέξτε τις τελευταίες μέρες στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού μας και τη σελίδα φβ του συμποσίου, άλλωστε κατά το δυνατόν θα σας ενημερώνουμε και εμείς

Σας περιμένουμε με χαμόγελο και αδημονία

Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότ. Καθηγ. ΤΘΣ Παν/μίου Πελ/σου