Έγκλημα στα Γλυκά Νερά και μιντιακές απεικονίσεις
Εισαγωγή
Η εν λόγω υπόθεση από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίστηκε, τόσο από τις Αρχές όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μια περίπλοκη υπόθεση και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια αυτό συνέβη εξαιτίας της σκηνοθεσίας του τόπου του εγκλήματος από τον σύζυγο και καθ’ ομολογίαν δράστη. Ο καθ’ ομολογίαν δράστης δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, αυτά της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της κακοποίησης ζώου, της ψευδούς καταγγελίας και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση. Του επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων για τη δολοφονία της συζύγου του και δέκα έτη για τη θανάτωση ζώου και επιπλέον ένα και 3 έτη αντίστοιχα για την κατηγορία των ψευδών καταθέσεων και των καταγγελιών. Με την συγχώνευση των πιθανών πλην των ισοβίων του επιβλήθηκε επιπλέον κάθειρξη έντεκα ετών και έξι μηνών. Αναφορικά με τη χρηματική ποινή αποφασίστηκε ομόφωνα η επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 21.000 ευρώ.
Το δικαστήριο με την απόφασή του απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί βρασμού ψυχικής οργής. Οι δικαστές με βούλευμά τους ομόφωνα είχαν αποφασίσει την προσωρινή του κράτηση από τον Ιούνιο του 2021, συμφωνώντας με την πρόταση του Εισαγγελέα[1].
Αντικείμενο διερεύνησης της παρούσας υπόθεσης αποτέλεσε ο τρόπος προβολής των γεγονότων που σχετίζονται με την υπόθεση από τα Μέσα Ενημέρωσης και ταυτόχρονα η συσχέτισή τους με τις κοινωνικές συνθήκες και μεταβολές που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο. Για τη διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης και τη συσχέτισή της με τις κοινωνικές συνθήκες της τρέχουσας χρονικής περιόδου αξιοποιήθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση για τα κίνητρα και τις μορφές των ανθρωποκτονιών, τις γυναικοκτονίες, τη σκηνοθεσία ενός εγκλήματος από το δράστη (crime staging), το έγκλημα της ζωοκτονίας, αλλά και την κάλυψη και την προβολή υποθέσεων ανθρωποκτονίας και γυναικοκτονίας από τα μίντια. Παράλληλα αξιοποιήθηκε και η έρευνα στα ρεπορτάζ και τα άρθρα 14 ενημερωτικών sites και ηλεκτρονικών εφημερίδων. Στο ερευνητικό μέρος αξιοποιήθηκε ο συνδυασμός ποιοτικής και ποσοτικής μεθοδολογίας.
Το θέμα της υπόθεσης των Γλυκών Νερών απασχόλησε για αρκετό καιρό την επικαιρότητα, αλλά και τα διεθνή Μέσα, καθώς πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα με έντονο το στοιχείο της βίας που σόκαρε την κοινή γνώμη. Παρατηρώντας τη σύγχρονη τάση της δημοσιογραφίας να αναδεικνύει και να διερευνά εκτενώς κοινωνικού περιεχομένου θέματα ανέκυψε η μιντιακή ενασχόληση και ανάλυση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο καιρό απασχολούν την επικαιρότητα υποθέσεις που εμπεριέχουν έμφυλη βία, επομένως η ενασχόληση με την εν λόγω υπόθεση αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο κίνητρο, αφού βασικό στοιχείο είναι η ακραία εκδήλωση έμφυλης βία, η γυναικοκτονία.
Μεθοδολογία και αποτελέσματα έρευνας
Αξιοποιήθηκε o συνδυασμός ποιοτικής και ποσοτικής μεθοδολογίας. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 14 ενημερωτικά sites και ηλεκτρονικές εφημερίδες που κυκλοφορούν και σε έντυπη μορφή πανελλαδικής εμβέλειας. Τα ενημερωτικά sites επιλέχθηκαν με κριτήριο την επισκεψιμότητά τους και πιο συγκεκριμένα επιλέχθηκαν τα πρώτα 20 σε δημοφιλία sites και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες επιλέχθηκαν με κριτήριο την εύκολη πρόσβαση στα ρεπορτάζ και τα άρθρα., το περιεχόμενο των οποίων κατηγοριοποιήθηκε σε 8 θεματικές κατηγορίες. Το υλικό επιλέχθηκε με τη μέθοδο της δειγματοληψίας, καθώς ο όγκος των δημοσιευμάτων για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι μεγάλος. Για τη στατιστική ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα SPSS. Οι θεματικές που αναδύθηκαν είναι οι εξής: 1. Αναφορά στο έγκλημα και στα ντοκουμέντα της σκηνής του εγκλήματος, 2. Εξέλιξη ερευνών, 3. Αντιδράσεις κοινής γνώμης για τη γυναικοκτονία, 4. Απόψεις ειδικών για το έγκλημα (κοινωνική και εγκληματολογική προσέγγιση του θέματος), 5. Δηλώσεις καθ’ ομολογίαν δράστη 6. Οικογενειακό - φιλικό περιβάλλον και ανάθεση επιμέλειας παιδιού, 7. Ομολογία-σύλληψη - ζωή στη φυλακή, 8. Πληροφορίες για το παρελθόν του ζευγαριού με υποκατηγορία αποσπάσματα από το ημερολόγιο του θύματος.
- Τα ρεπορτάζ και τα άρθρα που αναφέρθηκαν στο έγκλημα και τα ντοκουμέντα της σκηνής του φόνου ήταν 45 και μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Τα λάθη που έκαναν οι δράστες και ο κλοιός που στενεύει γύρω τους», «Οι εικόνες αποτυπώνουν το καλοστημένο σκηνικό ληστείας στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών», «Και νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το εσωτερικό του σπιτιού στα Γλυκά Νερά, βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Οι φωτογραφίες δείχνουν το σκηνικό που έστησε ο 32χρονος M. που δολοφόνησετη σύζυγό του Κ., για να αποπροσανατολίσει τις Αρχές», «Οι φωτογραφίες, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αποτυπώνουν το φρικτό σκηνικό του θανάτου…».
- Σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών καταμετρήθηκαν 97 ρεπορτάζ και άρθρα, τα οποία ενδεικτικά ανέφεραν: «Οι αρχές είναι σχεδόν βέβαιες πως ο συζυγοκτόνος φαίνεται να είχε συνεργό», «Παράλληλα, «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή στα Γλυκά Νερά για τον εντοπισμό υλικού από κάμερες ασφαλείας», «Στην επικήρυξη των δραστών της αποτρόπαιας δολοφονίας στα Γλυκά Νερά προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών», «Μπορεί ο συζυγοκτόνος να βρίσκεται στις φυλακές, ωστόσο η υπόθεση φαίνεται πως… έχει ακόμα πολλά στοιχεία που μένουν στο σκοτάδι και αυτός είναι ο λόγος που η αστυνομία συνεχίζει να «ψάχνει», «Γλυκά Νερά: Αποκαλύψεις από τη δικηγόρο της «ψυχολόγου» της K. - «Έρχονται εκπλήξεις».
- Για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τη γυναικοκτονία γράφτηκαν 33 ρεπορτάζ και άρθρα. «Οι αντιδράσεις στα social media πολλές και όλες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον 33χρονο πιλότο», «Η υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της 20χρονης Κ. στα Γλυκά Νερά έχει συνταράξει την ελληνική κοινωνία …», «Γλυκά Νερά: "Μας σκοτώνουν, καμία λιγότερη" - Συγκέντρωση έξω από την Ευελπίδων», «Διότι δεν είναι δυνατόν να μας δείχνουν στις εκπομπές πλάνα του Μ. του δολοφόνου να ταΐζει γατάκια στις φυλακές Κορυδαλλού και να μας λένε ότι «τελικά ο άνθρωπος μπορεί να είναι και φιλόζωος», «Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Κ.: Κυρίαρχο αίτημα να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία».
- Σε 47 ρεπορτάζ και άρθρα εντοπίστηκαν δηλώσεις του καθ’ ομολογίαν δράστη πριν και μετά την ομολογία του. Οι δηλώσεις αυτές είτε προήλθαν απευθείας από τον ίδιο είτε μέσω του συνηγόρου του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Μεταξύ άλλων γράφτηκαν τα εξής: «…διαψεύδει λέγοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξε εξωσυζυγική σχέση», «Αρνούμαι κατηγορηματικά τα σενάρια που ακούγονται ότι υπήρχε τρίτο πρόσωπο στη σχέση μας με τη γυναίκα μου. Το μόνο που με ενδιαφέρει τώρα είναι το καλό του παιδιού μου», «Είναι στενοχωρημένος και δεν θέλει η κόρη του να μην έχει το όνομα του. Την αγαπάει πολύ. Είναι καταρρακωμένος», «Υπάρχει άρνηση από τον εντολέα μου, υποστηρίζει ότι δεν ήταν εκ προμελέτης, δεν ήταν προσχεδιασμένο».
- Αναφορές στο οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον και την επιμέλεια του παιδιού έγιναν από 84 ρεπορτάζ και άρθρα. Ενδεικτικά ανέφεραν: «Το Μονομελές Πρωτοδικείο συζήτησε χθες για την τύχη του παιδιού μετά την απόφαση της εισαγγελέως ανηλίκων να αφαιρέσει τη γονική μέριμνα από τον πατέρα της…», «Συντετριμμένη η μητέρα της 20χρονης από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Το παιδί μου δεν γυρνάει πίσω … Τα πρώτα της λόγια μετά τον φρικτό θάνατο της κόρης της», «Γλυκά Νερά: Η Λ. κοιμάται μαζί με την γιαγιά της στο κρεβάτι της…», «Ξεσπά ο πατέρας της Κ. κατά του πιλότου: «Ήταν τόσο δειλός, που τη σκότωσε στον ύπνο», «Όπως φαίνεται και στο βίντεο του […] λίγη ώρα μετά την άφιξη της μικρής στο σπίτι της …, η γιαγιά της την πήρε αγκαλιά και την έβγαλε στο μπαλκόνι. Την κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της και κοιτούσαν τη θάλασσα...».
- 67 ρεπορτάζ και άρθρα συμπεριλήφθηκαν στη θεματική κατηγορία συμβίωση και παρελθόν του ζευγαριού με υποκατηγορία αποσπάσματα από το ημερολόγιο του θύματος. Μεταξύ άλλων γράφτηκαν: «είχε σχέση με 16χρονη από την Αλόννησο πριν την Κ.», «υπήρχαν πληροφορίες για την ύπαρξη τρίτου προσώπου στην σχέση τους και το τελευταίο χρονικό διάστημα», «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο συζυγοκτόνος είχε σχέση με άλλη γυναίκα όπως αποκαλύπτει ένας φίλος του στην εκπομπή», «Η 20χρονη είχε αποφασίσει να χωρίσει από τον Μ.Α. και ήταν έτοιμη να το ανακοινώσει στους γονείς», «Μεταξύ άλλων, η εκπομπή φιλοξένησε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που φέρεται να διατηρούσε δεσμό με τον πιλότο», «Βίντεο με την Κ. ένα μήνα πριν τη δολοφονία – Τι βρήκαν στο κινητό του 32χρoνου», «Μια σχέση πάθους, αλληλεξάρτησης, με εντάσεις που έφταναν ακόμη και στη χειροδικία καταγράφεται στις σελίδες του ημερολογίου της άτυχης Κ. που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία», «Στα νέα βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του καθ’ομολογίαν δολοφόνου, η 20χρονη κολυμπάει σε πισίνα του ξενοδοχείου στο Ντουμπάι, στο τελευταίο ταξίδι που έκανε ποτέ», «Εμείς όμως βλέπαμε το περιτύλιγμα της σχέσης αυτής, το τι γινόταν πραγματικά το ήξεραν μόνο οι ίδιοι. Δεν ξέραμε δεν είχαμε ιδέα. Εμείς γνωρίζαμε ένα πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι και το «ζηλεύαμε» με την καλή έννοια. Η Κ. σταμάτησε τα μαθήματα kick boxing επειδή της το ζήτησε αυτός. Πιστεύουμε ότι ήταν χειριστικός απέναντί της», «Στο κρυπτογραφημένο ημερολόγιο του θύματος, περιγράφονται με λεπτομέρειες οι εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού».
- Αναφορές για την ομολογία, τη σύλληψη και τη ζωή στη φυλακή εντοπίστηκαν σε 117 ρεπορτάζ και άρθρα, στα οποία μεταξύ άλλων γράφτηκαν: «Ψυχρός και ήρεμος παραμένει μέσα στη φυλακή ο συζυγοκτόνος της Κ.…», «ο 33χρονος πιλότος μόλις έχει τελειώσει το τηλεφώνημά του από καρτοτηλέφωνο που βρίσκεται στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και φαίνεται να κατεβάζει το ακουστικό και να επιστρέφει στο κελί του», «Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Α., ακολουθώντας κατά γράμμα το σκεπτικό όλων των ψυχρών και αδίστακτων γυναικοκτόνων επιρρίπτει ευθύνες στη δολοφονημένη σύζυγο του για το τραγικό της τέλος», «Με χειροπέδες και αλεξίσφαιρο ο πιλότος στον εισαγγελέα», «από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να δουλέψει στη φυλακή και τελικά θα αναλάβει το πόστο της τροφοδοσίας και αναμένεται να ξεκινήσει να εργάζεται από την επόμενη εβδομάδα», «Αυτό είναι το κελί που κρατείται ο δολοφόνος της Κ. στον Κορυδαλλό», «Παραπομπή σε δίκη του πιλότου ζητά ο εισαγγελέας με κατηγορίες «φωτιά», «Μάλιστα, στο οπτικό ντοκουμέντο ο 33χρονος φαίνεται «φιλόζωος», που νοιάζεται ακόμη και για τα γατάκια της φυλακής, παρά το γεγονός ότι είχε πνίξει με τα χέρια του τον σκύλο της οικογένειας».
- Στις απόψεις των ειδικών για το θέμα και την κοινωνική και εγκληματολογική διάσταση του αναφέρθηκαν 13 ρεπορτάζ και άρθρα, στα οποία καταγράφηκαν τα εξής: «η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από την με πρωτοφανή σκληρότητα στυγερή ανθρωποκτονία που δράστες, χωρίς καμία ηθική αναστολή, διέπραξαν στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021 σε βάρος εικοσάχρονης μητέρας», «Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικά που θυμίζουν έγκλημα μίσους. Είναι μία στάση που δείχνει γενικότερα ότι δεν υπάρχουν όρια στη βία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι δράστες απέναντι στα θύματά τους. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, μία πιο στρατηγική προσέγγιση από επιστημονική άποψη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουν προληπτικά παρόμοιες δράσεις», «εξέφρασε την άποψη πως επρόκειτο για οργανωμένη και αριθμητικά μεγάλη εγκληματική ομάδα, η οποία δεν επέλεξε τυχαία το συγκεκριμένο σπίτι για να «χτυπήσει», «Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί το μοναδικό έγκλημα βίας χωρίς συμπαγές κίνητρο και σύμφωνα με τις έρευνες στην Ελλάδα τα κυρίαρχα κίνητρα είναι: οι περιουσιακές διαφορές, η σεξουαλική ικανοποίηση…».
Στα δημοσιεύματα εντοπίστηκαν και καλές πρακτικές διαχείρισης του θέματος, το οποίο αναμφίβολα έχει και άμεσες κοινωνικές προεκτάσεις. Οι αναγνώστες πληροφορήθηκαν για την εγκληματολογική και κοινωνική διάσταση του θέματος, τον τρόπο διάπραξης του εγκλήματος, το προφίλ του καθ’ ομολογίαν δράστη και του θύματος, αλλά και τις κοινωνικές του προεκτάσεις του μέσω των αναλύσεων των ειδικών επί του θέματος (εγκληματολόγων, νομικών, ειδικών ψυχικής υγείας). Η άποψη των ειδικών προσδίδει μια ακαδημαϊκή τεκμηριωμένη άποψη, η οποία συνδέει την επικαιρότητα με την κοινωνιολογική προσέγγιση των προβλημάτων. Παράλληλα, έγινε αναφορά στον όρο γυναικοκτονία, ο οποίος δεν υφίσταται ως όρος στον Ποινικό Κώδικα, αλλά έχει εδραιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες μεθοδολογικά. Όπως έχει προαναφερθεί η εν λόγω έννοια υιοθετήθηκε από τα Μέσα πρόσφατα και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως νεολογισμός. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο προβολής του εγκλήματος φαίνεται ότι κυριάρχησαν τα δημοσιεύματα στα οποία η κοινή γνώμη φάνηκε σοκαρισμένη, εξαιτίας του προφίλ του δράστη, το οποίο παρέπεμπε σε αυτό ενός ευυπόληπτου πολίτη. Ταυτόχρονα, υπήρξαν και δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στο παρελθόν του ζευγαριού και στη μεταξύ τους σχέση. Στη δημιουργία της εικόνας ενός ανθρώπου υπέρ άνω πάσης υποψίας συνέβαλε το κοινωνικοοικονομικό και επαγγελματικό υπόβαθρο του δράστη, καθώς και οι δηλώσεις του τόσο πριν όσο και μετά την ομολογία. Επίσης, η εικόνα αυτή ενισχύθηκε από τα ρεπορτάζ και τα άρθρα που αφορούσαν τη ζωή του δράστη στη φυλακή. Από την έρευνα προέκυψαν δημοσιεύματα, στα οποία προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τα ντοκουμέντα της σκηνής του εγκλήματος και αποσπάσματα από το ημερολόγιο του θύματος. Ο Κώδικας Δεοντολογίας ειδησεογραφικών – δημοσιογραφικών - πολιτικών εκπομπών (ΠΔ 77/2003, ΦΕΚ Α 75/28-3-2003) στο άρθρο 11 παρ. 6 αναφέρεται ρητά ότι δεν θα πρέπει να έρχονται στο φως της δημοσιότητας έγγραφα ή άλλα στοιχεία που έχουν παραδοθεί ή κατέχουν οι αρμόδιες αρχές κατά το στάδιο της προανάκρισης και γενικότερα της προδικασίας.
Σ ορά την ποσοτική ανάλυση από τα συνολικά 503 ρεπορτάζ και άρθρα, τα 210 αφορούσαν την ομολογία, τη σύλληψη και την καθημερινότητα του δράστη στη φυλακή, καθώς και την εξέλιξη της έρευνας από την τέλεση του εγκλήματος έως και την ομολογία του δράστη. Αντίστοιχα, κατ’ αναλογία με το σύνολο των δημοσιευμάτων που αξιοποιήθηκαν αυξημένος είναι και ο αριθμός των ρεπορτάζ και άρθρων που γράφτηκαν για το οικογενειακό – φιλικό περιβάλλον και την επιμέλεια του παιδιού, καθώς και για το παρελθόν και τη συμβίωση του ζευγαριού. Μάλιστα, αυτά αυξήθηκαν έπειτα από την ομολογία του δράστη. Πριν την αποκάλυψη του δράστη, όταν το έγκλημα είχε χαρακτηριστεί ως ανθρωποκτονία στα δημοσιεύματα γίνονταν παράθεση των γεγονότων που συνέβαιναν. Μετά την ομολογία του δράστη στις 17/6/2021, τα ρεπορτάζ και τα άρθρα στράφηκαν περισσότερο στις διαπροσωπικές σχέσεις του ζευγαριού και των οικογενειών τους και το φιλικό και κοινωνικό του περίγυρο. Από τις 12-17/6/2021 αφιερώθηκαν 3 δημοσιεύματα στα προαναφερθέντα θέματα, ενώ από τις 18/6-16/12/2021 148.
Συμπεράσματα και κατευθυντήριες γραμμές προβολής κοινωνικών γεγονότων
Η ομολογία του δράστη μετέτρεψε το έγκλημα από ανθρωποκτονία σε γυναικοκτονία, όχι ποινικά καθώς δεν υφίσταται ο όρος στον Ποινικό Κώδικα, αλλά μεθοδολογικά. Η αντιμετώπιση των Μέσων, αλλά και της κοινής γνώμης μεταβλήθηκαν. Στα ρεπορτάζ και τα άρθρα χρησιμοποιήθηκαν οι όροι γυναικοκτονία/γυναικοκτόνος/συζυγοκτόνος. Η . Χαρακτηριστικές, η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, η υπόθεση στη Μακρινίτσα και η υπόθεση της Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο. Επίσης, οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην προκειμένη περίπτωση ήταν έντονες, καθώς πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο σκηνοθετήθηκε από το δράστη, έτσι ώστε να παραπέμπει σε ληστεία μετά φόνου. Οι δηλώσεις του στα Μέσα τόσο πριν όσο και μετά την ομολογία του συνέβαλαν στη διατήρηση του προφίλ που ήθελε ο ίδιος να προβάλλει. Αυτό επιδιώχθηκε με την προβ εδώ μέσα, έχει αρκετές γάτες ο Κορυδαλλός…», «δείχνει μία «αλληλεγγύη» προς τους συγκρατούμενούς του στη φυλακή», «δείχνει ευαίσθητος πολύ, δηλαδή έχει ευαισθησία με τα παιδιά».) Η ης. Επιπρόσθετα, η συνεργασία κοινωνικών επιστημόνων και δημοσιογράφων φωτίζει τις εγκληματολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές και συνισταμένες του προβαλλόμενου γεγονότος, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με τις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και μεταβολές. Η διεπιστημονικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όπως αποδείχθηκε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η συνεργασία δημοσιογράφων και κοινωνικών επιστημόνων προσφέρει πιο σφαιρική οπτική στο υπό διερεύνηση θέμα και παράλληλα προσφέρει ποικιλομορφία απόψεων. Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τη βιβλιοανασκοπική και εμπειρική έρευνα στα ρεπορτάζ και τα άρθρα ότι για την προβολή γεγονότων που σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα θα πρέπει να υφίστανται ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, που θα καθοδηγούν τους δημοσιογράφους σχετικά με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται και να προβάλλουν επίκαιρα γεγονότα με κοινωνικές συνιστώσες, όπως στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση των Γλυκών Νερών. Αδιαμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται δημοσιογραφικά τα κοινωνικά θέματα, καθώς οι κοινωνικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η σύγχρονη τάση της δημοσιογραφίας να αναδεικνύει κοινωνικού περιεχομένου και προβληματισμού θέματα έχει θέσει υπό νέες βάσεις τη δημοσιογραφική έρευνα.
Μαρία-Παναγιώτα Μωραΐτη, Κοινωνική Λειτουργός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ
*photo by 777546 on unsplash
[1] https://www.amna.gr/home/article/626492/Dolofonia-Karolain-Stis-8-Apriliou-i-diki-tou-Ch-Anagnostopoulou-