ΤΕΥΧΟΣ #8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

"CrimeTimes" ετών δύο: παρελθόν, παρόν και μέλλον

Όλοι στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που το “CrimeTimes” με το παρόν (υπ’ αρ. 8) τεύχος συμπληρώνει δύο χρόνια «ζωής». Το όραμά μας υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χάρις στις συνέργειες με την εταιρεία “Nevma”, με τα στελέχη της συντακτικής ομάδας και με τους επιστημονικούς συνεργάτες του του περιοδικού, καθώς και με έγκριτους επιστήμονες που επέλεξαν το "CrimeΤimes" για να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στους συμβούλους έκδοσης για τις πολύτιμες απόψεις και ιδέες τους και βεβαίως, ευχαριστούμε καθέναν από εσάς τους αναγνώστες μας ξεχωριστά για την υποστήριξή σας.

Από το πρώτο τεύχος είχαμε δεσμευθεί ότι το περιοδικό μας θα «δίνει βήμα σε έμπειρους επιστήμονες που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους καθώς και σε νέους επιστήμονες». Θεωρούμε ότι σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, τηρήσαμε όσα εξαγγείλαμε, καθώς πολλοί νέοι επιστήμονες διαφόρων πεδίων δημοσίευσαν άρθρα και μελέτες τους για πρώτη φορά στο "CrimeΤimes", με την συμβολή της Διεύθυνσης του περιοδικού και των υπεύθυνων συντονιστών έκδοσης, όπου και όταν χρειάστηκε, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η πρώτη αυτή δημοσίευση αποτέλεσε εφαλτήριο αξιόλογης επιστημονικής πορείας που συνεχίζει να διαγράφεται.

Παράλληλα φιλοξενήθηκαν άρθρα, μελέτες και απόψεις πεπειραμένων και καταξιωμένων επιστημόνων που μας τίμησαν με την συνεργασία τους, όπως (ενδεικτικά) της Καθηγήτριας Αθανασίας Συκιώτου, των Καθηγητών Κωνσταντίνου Κοσμάτου, Νέστορα Κουράκη, Γιάννη Πανούση, Νίκου Πασσά, του Kαθηγητή Gorazd Meško, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, του Ουίλιαμ Αλοσκόφη, Δρα Κοινωνιολόγου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, του Νίκου Αρμένη, εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, της Φωτεινής Μηλιώνη, Διευθύντριας της Επανόδου, και πολλών άλλων καθ' όλα αξιόλογων, τους οποίους και τις οποίες και ευχαριστούμε για τη συνέχιση της συνεργασίας μας μέχρι και σήμερα.

Υποστηρίξαμε από το πρώτο τεύχος ότι «το περιοδικό "CrimeΤimes" φιλοδοξεί να αποτελέσει μία έγκυρη επιστημονική πύλη στο Διαδίκτυο,  εντασσόμενη στην παλέτα των εγκληματολογικών εγχειρημάτων  που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, καθώς και φορέα καταγραφής των εγκληματολογικών χρονικών της εποχής του» και πράγματι, πέραν όλων των άλλων, χωρίς αγκυλώσεις και αποκλεισμούς φιλοξενήσαμε παρουσιάσεις σχετικά με το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης και Διαμεσολάβησης του Παντείου Πανεπιστημίου, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και κάναμε αναφορά σε δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.), του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του  Ελεύθερου Χρόνου και  του Αθλητισμού  (ΕΚΝΕΧΑ), του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Εγκληματολογίας.

Σήμερα δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον την προσπάθειά μας με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε το "CrimeΤimes" να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και να αναδείξει κι άλλους νέους επιστήμονες στο πλάι έγκριτων Εγκληματολόγων, συνεχίζοντας παράλληλα να λειτουργεί ως έγκυρος φορέας καταγραφής των εγκληματολογικών χρονικών της εποχής μας. Άλλωστε, όπως έγραψε σε προηγούμενο editorial αγαπημένος μας Καθηγητής, «εμφανίστηκε η νέα γενιά που δεν κουβαλάει αμαρτίες ή διαμάχες του παρελθόντος, ούτε στερεότυπα βαυαρικής ηγεμονίας κι έτσι η Εγκληματολογία μπορεί πλέον να ελπίζει σ’ ένα φωτεινότερο μέλλον»….

 

Για το Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.,

Διονύσης Χιόνης,

Πρόεδρος