ΤΕΥΧΟΣ #6 ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Φορητές κάμερες για τις Αρχές ασφάλειας

Νικόλαος Φ. Γεωργιτσόπουλος
Στο άρθρο αυτό γίνεται μία περιληπτική αναφορά για το τι είναι οι φορητές κάμερες που φέρονται από αστυνομικούς ή φύλακες ασφάλειας εν ώρα υπηρεσίας (body-worn cameras-BWC), πώς λειτουργούν, πώς διαφέρουν από τα κλειστά συστήματα επιτήρησης (CCTV), το τι προσφέρουν άλλα και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι μειονεκτήματα από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

1        Πρόλογος

Κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, η τεχνολογία, σε συνδυασμό με την καινοτομία και τη πρόοδο που συντελείται στο τομέα αυτό σε σχέση με την αστυνομία και την ασφάλεια, έχει επαναπροσδιορίσει πολλές πτυχές της αστυνόμευσης και των παροχών υπηρεσιών ασφάλειας, κυρίως αντιλαμβανόμενες τη τεχνολογία: πρώτον, ως μια επέκταση της αρχής επιβολής του νόμου προκειμένου να ασκηθεί βία (όπως για παράδειγμα η χρήση των TASER, αν και δε γίνεται χρήση τους στην Ελλάδα), ή ως ένα εργαλείο για τη διερεύνηση εγκλημάτων -όπως για παράδειγμα η εξέταση DNA (Roman, 2008). Επίσης η τεχνολογία θεωρείται ένας μηχανισμό για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς των υπηρεσιών που προσφέρει η αστυνομία σε σχέση με τη διαλεύκανση εγκλημάτων σε συνδυασμό με το προβλεπτικό μοντέλο αστυνόμευσης (Intelligence Led-Policing) και την διαχείριση των πληροφοριών (όπως για παράδειγμα η ανάλυση καυτών σημείων εγκληματικότητας (Hot Spots) (Braga et al., 2014; Braga and Weisburd, 2010) που γίνεται από το CrimeView μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα POL της Ελληνικής Αστυνομίας).

Η τεχνολογία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο ως ένας μηχανισμός εποπτείας και παρακολούθησης, τόσο από τους απλούς πολίτες όσο και από την αστυνομία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε διάφορες αστυνομίες των ΗΠΑ, οι κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ταμπλό περιπολικών οχημάτων (in-car video cameras) αναδείχθηκαν ως μια νέα μέθοδος για την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο της επαφής μεταξύ των αστυνομικών και πολιτών (Lindsay et al., 2014; Pilant, 1995).

Παρά την πρόωρη αντίσταση που προβλήθηκε από τους αστυνομικούς για τις κάμερες αυτές (Pilant, 1995), η έρευνα κατέδειξε ότι οδήγησαν σε αύξηση του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, αύξηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας από τη μεριά των αστυνομικών, καθώς και μείωση της οποιαδήποτε ευθύνης από την πλευρά της αστυνομίας. Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία αυτή έχει γίνει ευρέως αποδεκτή και αγκαλιάστηκε από τις αρχές επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ (IACP, 2003).

Από την άλλη πλευρά, τα κλειστά συστήματα καμερών επιτήρησης (CCTV) έχουν γίνει όλο και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ διαφόρων δημάρχων και αρχών επιβολής του νόμου, καθώς παρέχουν σημαντικές οπτικές επιτήρησης και πρόληψης, όπως είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας γενικότερα άλλα λειτουργούν και ως εργαλείο για μετ’ έπειτα αστυνομική έρευνα (Ratcliffe, 2006; Welsh and Farrington, 2009).

Φυσικά, o πολλαπλασιασμός και η διάδοση των smartphones (τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου) στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, έχει επίσης αυξήσει εκθετικά την ικανότητα καταγραφής γεγονότων, όπως αυτά συμβαίνουν, ιδίως κατά την επαφή αστυνομικών και πολιτών (Erpenbach, 2008; Harris, 2010). Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η καταγραφή εικόνας με τη μορφή βίντεο και ήχου έχει γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο μέρος της ζωής του 21ου αιώνα.

2        Τι είναι οι φορητές κάμερες (Body Worn Cameras-BWC);

Η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη, όσον αφορά την επιβολή του νόμου στον τομέα της επιτήρησης, περιλαμβάνει τις κάμερες που φέρονται στη στολή του αστυνομικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υπηρεσίας (police officer body-worn cameras). Η τεχνολογία της χρήσης αυτών των καμερών είναι πολύ απλή και θα εξηγηθεί στη συνέχεια.

Με την κάμερα που φέρει ο αστυνομικός ή φύλακας ασφάλειας (που είναι μία μικρή συσκευή ή οποία μπορεί να καταγράφει εικόνα και ήχο), καταγράφεται η αλληλεπίδραση και η επαφή ενός αστυνομικού ή ενός φύλακα ασφάλειας με κάποιο πολίτη, θύμα ή δράστη ενός εγκλήματος. Το βίντεο και ο ήχος που καταγράφεται από τις φορητές κάμερες χρησιμοποιείται από τις Αρχές και τις Υπηρεσίες Ασφάλειας προκειμένου να παρέχει διαφάνεια της μεταξύ τους σχέσης με την κοινωνία των πολιτών και στην οποία εν τέλει λογοδοτούν.

3        Πως λειτουργεί μία φορητή κάμερα;

Με την τεχνολογία αυτή γίνεται χρήση μιας κάμερας που είναι τοποθετημένη είτε στο κορμό ή στο σώμα του αστυνομικού. Η φορητή κάμερα στερεώνεται είτε με κάποιο κορδόνι από το λαιμό του αστυνομικού ή σταθεροποιείται στη τσέπη ή στο γιακά της στολής του αστυνομικού. Ακόμα μπορεί να είναι ενσωματωμένη σε γυαλιά ηλίου που φοράει ο αστυνομικός. Γενικά πάντως, η φορητή κάμερα είναι τοποθετημένη σε ανώτερα σημεία του σώματος για να προσφέρει μια καλή οπτική κατά την καταγραφή εικόνας και ήχου.

Η δυνατότητα που προσφέρει η τεχνολογία αυτή είναι η καταγραφή στιγμιότυπων βίντεο και ήχου. Έτσι με αυτό, δίνεται η δυνατότητα να καταγράφεται του τι πραγματικά βλέπει ο αστυνομικός κατά τη διάρκεια της βάρδιας του και κατά συνέπεια καταγράφει κάθε κίνηση που γίνεται μπροστά του τόσο από αυτόν όσο και με όποιον έρχεται σε επαφή. Η δυνατότητα καταγραφής μπορεί να περιορίζεται από λίγες ώρες έως και 14 ώρες. Υπάρχουν μια σειρά από διαφορετικές φορητές κάμερες που φέρονται στη στολή των αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων των Panasonic, VIEVU, TASER International, WatchGuard, and Wolfcom Enterprises. Το κόστος μιας τέτοιας κάμερας μπορεί να κυμαίνεται από 200$ μέχρι 1000$, δηλαδή από 185€ μέχρι 925€ περίπου.

Οι φορητές κάμερες μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές επιλογές, όπως τα διάφορα κουμπιά χειρισμού της κάμερας από τον χρήστη, όπως το κουμπί για την έναρξη της εγγραφής (push to record), χειριστήρια οθόνης αφής, δυνατότητες ροής και επισκόπησης του βίντεο και του ήχου και αναπαραγωγή εκείνη τη στιγμή μέσα από οθόνη που μπορεί να είναι ενσωματωμένη. Το βιντεοληπτικό υλικό που καταγράφεται μέσα από τις κάμερες μεταφορτώνεται μέσω ενός σταθμού σύνδεσης της κάμερας σε μια τοπική συσκευή αποθήκευσης (για παράδειγμα έναν τοπικό διακομιστή σε ένα εσωτερικό δίκτυο) ή μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποθήκευσης ψηφιακών μέσων που βασίζεται στον διαδίκτυο (cloud-based), όπου τα στοιχεία μπορούν να κρυπτογραφηθούν και να διαχειριστούν. Ορισμένα μοντέλα επιτρέπουν επίσης τη μεταφόρτωση του βίντεο, ενώ ο αστυνομικός βρίσκεται ήδη στο πεδίο δράσης.

Η τεχνολογία της χρήσης φορητών καμερών περιλαμβάνει πολλές συνιστώσες, που διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων κατασκευαστών τέτοιων καμερών, όπως ήδη αναφέρθηκε. Για παράδειγμα το σύστημα της TASER International το οποίο ονομάζεται AXON περιλαμβάνει α) μια μικρή κάμερα που φέρεται στη στολή του αστυνομικού (είτε στο καπέλο ή στο γιακά του πουκαμίσου, είτε σε γυαλιά ηλίου), η οποία καταγράφει ό,τι πραγματικά βλέπει ο αστυνομικός, β) μια μικρή συσκευή (για παράδειγμα ένα φορητό τηλέφωνο Smartphone), όπου αποθηκεύεται το υλικό του βίντεο και γ) μια μπαταρία που διαρκεί περίπου από 12 μέχρι 14 ώρες και περιλαμβάνει διακόπτη ενεργοποίησης της κάμερας προκειμένου η κάμερα να καταγράψει εικόνα κατά βούληση του αστυνομικού.

Το σύστημα ΑΧΟΝ έρχεται μαζί με μια υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud-based) αποθήκευσης δεδομένων (www.evidence.com), σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός ή ο αρμόδιος υπάλληλος στο τέλος της βάρδιας τοποθετεί τη συσκευή εγγραφής σε ένα σταθμό σύνδεσης και στη συνέχεια η διαδικτυακή υπηρεσία αποθήκευσης ανεβάζει (upload) με ασφάλεια και αποθηκεύει όλα τα βίντεο που έχουν καταγραφεί σε μια βάση δεδομένων.

Από την άλλη πλευρά το σύστημα φερόμενων καμερών VIEVU είναι ένα αυτόνομο σύστημα με μια μικρού μεγέθους συσκευή που οι αστυνομικοί φέρουν στον κορμό τους, η οποία περιλαμβάνει μια κάμερα για λήψη βίντεο και ήχου και μία υποδοχή για (cloud-based) μετάδοση και αποθήκευση των δεδομένων.

4        Διαφορά των φορητών καμερών από τα κλειστά συστήματα καμερών τηλεόρασης (CCTV)

Οι φορητές κάμερες (BWCs) διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV). Τα CCTV είναι σταθερά συστήματα τοποθετημένα σε κάποιο ψηλό και πανοραμικό μέρος που μπορούν καταγράφουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε έναν δεδομένο δημόσιο χώρο (Lindsay et al., 2014).

Αξιωματούχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου υπογραμμίζει τις βασικές διαφορές μεταξύ BWCs και CCTV: «Στο Λονδίνο έχουμε CCTV, τα οποία είναι αρκετά εκτεταμένα και γίνονται όλο και περισσότερο, αλλά η βασική διάκριση είναι ότι αυτές οι σταθερές κάμερες δεν ακούν τις συνομιλίες και δε μας παρέχουν καθαρή εικόνα για την αλληλεπίδραση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ ενός αστυνομικού και ενός δράστη ενός εγκλήματος. Οι κάμερες CCTV απλώς παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων καλύπτοντας έναν δημόσιο χώρο, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν έχει τελεσθεί κάποιο έγκλημα.», (Lindsay et al., 2014; Owens and Finn, 2018).

Το ίδιο συμβαίνει και με τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στα ταμπλό των περιπολικών οχημάτων στις ΗΠΑ και επομένως έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν μόνο βίντεο από το μπροστινό μέρος του οχήματος. Ορισμένες από αυτές τις σταθερές κάμερες στα ταμπλό των οχημάτων της αστυνομίας ενδέχεται να επιτρέπουν και την ηχογράφηση κοντά στο όχημα (Lindsay et al., 2014; Pilant, 1995).

Από την άλλη πλευρά, οι φορητές κάμερες (BWC) διατηρούν τις δυνατότητες μίας κάμερας που είναι τοποθετημένη στο ταμπλό ενός περιπολικού οχήματος ή μίας κάμερας CCTV αφού δύναται και αυτές να καταγράφουν εικόνα και ήχο, ωστόσο προσδίδουν ακόμα ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό. Με αυτή την εν γένει δυνατότητα να φέρονται στο σώμα του χρήστη, επιτρέπουν αυτή την τεχνολογία να συνοδεύει τον αστυνομικό ή τον φύλακα ασφάλειας οπουδήποτε αυτός πηγαίνει και να καταγράφουν την όποια αλληλεπίδρασή του με κάποιο πολίτη, θύμα ή δράστη σε πρώτο πρόσωπο και όχι από κάποιο ψηλό και απόμακρο σημείο, όπως συμβαίνει με τις σταθερές κάμερες (Danner, 2018; Dymond and Hickman, 2018; Lindsay et al., 2014; Phillips, 2016; Rowe et al., 2018; White et al., 2017).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση φορητών καμερών (BWCs) και καμερών που είναι τοποθετημένες στο ταμπλό ενός περιπολικού μπορεί να είναι επωφελής και να παρέχει μία πιο επαρκή τεκμηρίωση ενός περιστατικού από δύο διαφορετικές προοπτικές (Danner, 2018; Dymond and Hickman, 2018; Lindsay et al., 2014; Phillips, 2016; Pilant, 1995; Rowe et al., 2018; White et al., 2017).

5        Οι λειτουργίες που επιτελούν οι φορητές κάμερες και η χρησιμότητα τους

Η τεχνολογία των φορητών καμερών που φέρονται από αστυνομικούς στη στολή τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υπηρεσίας τους, έλαβε σημαντική προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ το 2013, (Santora, 2013). Επιπλέον, από τότε και μετά έχουν υπάρξει δεκάδες αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης που περιγράφουν την αστυνομία να κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Οι κάμερες που φέρονται από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας (BWC) εκπληρώνουν τρεις κύριους αλληλένδετους στόχους, (Couderta et al., 2015): «Πρώτον, αναμένεται να αυξήσουν τη διαφάνεια της αστυνομικής δράσης με την τεκμηρίωση των γεγονότων που μπορεί να εμπλακούν οι αστυνομικοί. Αυτή η τεκμηρίωση μέσω της καταγραφής των βίντεο θα χρησιμεύσει ως αξιόπιστη πηγή απόδειξης των όποιων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών. Δεύτερον, εκθέτοντας την κακή και καλή συμπεριφορά, ελπίζεται ότι θα αποτρέψουν την (εσφαλμένη) χρήση βίας και διακρίσεων από τους αστυνομικούς ή τη βίαιη συμπεριφορά των πολιτών κατά της αστυνομίας. Τέλος, λόγω αυτού του αποτρεπτικού αποτελέσματος, οι κάμερες αναμένεται να βελτιώσουν την αστυνόμευση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών στη δράση των αστυνομικών δυνάμεων.»

Οι φορητές κάμερες μπορεί να έχουν τόσο κατασταλτικό όσο και προληπτικό χαρακτήρα. Ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι κατασταλτικού χαρακτήρα, με την εξής έννοια: μέσα από την καταγραφή βίντεο και ήχου οι συσκευές αυτές που φέρουν οι αστυνομικοί ή οι φύλακες ασφάλειας, καταγράφουν και αποθηκεύουν εικόνα και ήχο. Επομένως, είναι εύκολο να ανακληθεί η όποια αλληλεπίδραση, παρατηρήσεις ή άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία, που μπορεί να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, την εκπαίδευση των αστυνομικών ακόμα και ως αποδεικτικά στοιχεία σε μια ενδεχόμενη ποινική ή πειθαρχική δίκη.

Απόρροια του κατασταλτικού χαρακτήρα που αναφέρθηκε είναι η προληπτική δράση τους. Ειδικότερα, έχουν προληπτικό χαρακτήρα, γιατί αναμένεται να λειτουργήσουν ως παράγοντες πρόληψης και βελτίωσης της όποιας κακής και εσφαλμένης  συμπεριφοράς τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών, γνωρίζοντας και τα δύο μέρη (πολίτες και αστυνομικοί) αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως, δηλαδή τις δυνατότητες αξιοποίησης που παρέχει η εικόνα και ο ήχος που καταγράφουν οι φορητές κάμερες.

Με ένα πρόσφατο δημοσίευμα από το Λούισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ γίνεται λόγος για δύο αστυνομικούς που ήταν εφοδιασμένοι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους με αυτή την τεχνολογία και αναφέρεται ο θανάσιμος τραυματισμός ενός ανθρώπου. Το βιντεοληπτικό υλικό από τις φορητές κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού δόθηκε στη δημοσιότητα (Associated Press, 2018).

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, μέσα από τα στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί από τις φορητές κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί γίνεται αντιληπτό πως οι αστυνομικοί έδωσαν την ευκαιρία και το χρονικό περιθώριο στον δράστη να παραδοθεί, γνωστοποιώντας την παρουσία τους μέσα στο χώρο, πριν ανέβουν στον επάνω όροφο του κτιρίου που είχε καταφύγει ο δράστης προκειμένου να κρυφτεί. Αντίθετα, ο δράστης επέλεξε τελικά να κρυφτεί και να παραμονεύει τους αστυνομικούς πίσω από τη σκάλα κατά την άνοδο τους και να τους επιτεθεί με αιχμηρό αντικείμενο αιφνιδιάζοντας τους στην κυριολεξία (Associated Press, 2018). Η απάντηση των αστυνομικών ήταν άμεση με τη χρήση των πυροβόλων όπλων τους. Μέσα από αυτό περιστατικό αποδεικνύεται πόσο χρήσιμες είναι οι φορητές κάμερες και πώς ενισχύουν τη διαφάνεια της αστυνομικής δράσης σε παρόμοια περιστατικά.

Η εικόνα και ο ήχος που καταγράφουν οι φορητές κάμερες δίνουν την ευκαιρία να αντιληφθούμε από πρώτο χέρι τι καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος αστυνομικός κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του και πώς μπορεί να τον διασφαλίζουν στο μέλλον σε μία ενδεχόμενη ποινική ή πειθαρχική δίωξη με βάση τις κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

6        Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Δυστυχώς, στη μέχρι τώρα βιβλιογραφία λίγες είναι οι συζητήσεις που υπήρξαν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας χρήσης των φορητών καμερών από αρχές και υπηρεσίες ασφάλειας (police officer body-worn cameras) και ακόμη λιγότερες οι εμπειρικές μελέτες της ακαδημαϊκής κοινότητας για την χρήση της τεχνολογίας των φορητών καμερών στον τομέα της αστυνόμευσης.

Τα αντιληπτά ευρέως οφέλη της χρήσης τέτοιας τεχνολογίας φορητών καμερών περιλαμβάνουν (Danner, 2018; Lindsay et al., 2014; Perkins, 2018; Rowe et al., 2018; Sousa et al., 2018): τη βελτίωση της συμπεριφοράς πολίτη και αστυνομικού, τη μείωση της χρήσης αστυνομικής βίας και των καταγγελιών των πολιτών σε βάρος της αστυνομίας, τη μείωση των δικαστικών αγωγών σε βάρος της αστυνομίας. Ορισμένα άλλα αναμενόμενα οφέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διαφάνειας και της νομιμότητας της αστυνομικής δράσης, την ταχύτερη επίλυση των παραπόνων ή των τυχόν εκκρεμών υποθέσεων σε ποινικές ή πειθαρχικές διαδικασίες, βελτιωμένα αποδεικτικά στοιχεία για τη σύλληψη και δίωξη εγκλημάτων, καθώς επίσης και ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης των αστυνομικών με την αξιολόγηση των περιστατικών που εμπλέκονται μετά το τέλος αυτών.

Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι: «τα ανθρώπινα όντα είναι δυνατόν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, όταν γνωρίζουν ότι παρατηρούνται και ότι οι κινήσεις τους καταγράφονται και είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, συμμόρφωση με τους κανόνες δικαίου και μια πιο αυξημένη αίσθηση για συνεργασία με την αστυνομία» (Farrar, 2013).

Οι συζητήσεις και η κριτική όσον αφορά τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι ακόμα λιγότερες, επικεντρώνονται συχνά, κυρίως, στις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, το ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων που καταγράφουν οι φορητές κάμερες και το πώς αποθηκεύονται-διαχειρίζονται-διαμοιράζονται, την επιφυλακτικότητα ως προς τον τρόπο δράσης των αστυνομικών από τους επικεφαλής και ανώτερους αξιωματικούς σχετικά με την εξέταση και την παρακολούθηση του βίντεο σε μεταγενέστερο χρόνο, τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών σχετικά με τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών. Ορισμένες άλλες ανησυχίες αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των αστυνομικών, τις ανάγκες και απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση των φορητών καμερών, την πολιτική χρήσης των καμερών που θα πρέπει να υιοθετηθεί, καθώς επίσης και τις σημαντικές απαιτήσεις σε υλικούς και τεχνολογικούς πόρους άλλα και την υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτείται για τη διαχείριση των δεδομένων που καταγράφονται για την υποστήριξη ενός τέτοιου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της ανάκτησης των δεδομένων (Danner, 2018; Lindsay et al., 2014; Perkins, 2018; Rowe et al., 2018; Sousa et al., 2018).

7        Συμπεράσματα

Το άρθρο αυτό επιδιώκει να παράσχει μια σύντομη και συνοπτική ανασκόπηση των ήδη διαθέσιμων στοιχείων της παρούσας κατάστασης σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να είμαστε γνώστες για την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας, ωστόσο μπορεί να αγνοούμε σημαντικά στοιχεία που συνδέονται με αυτήν.

Από τη μέχρι τώρα επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ακράδαντα τα περισσότερα από τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ανακύπτουν από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη στάση των πολιτών απέναντι στους αστυνομικούς που είναι εφοδιασμένοι με κάμερε. (Άραγε, αυξάνει η τεχνολογία την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αστυνομία, όπως επίσης και τη νομιμότητα και τη διαφάνεια με την οποία λειτουργεί η αστυνομία;) (Lindsay et al., 2014).

Η δυνατότητα χρήσης αυτής της τεχνολογία ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την αστυνομία είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή τόσο των αστυνομικών που φέρουν κάμερες, όσο και των πολιτών, δεν είναι σαφώς κατανοητές και μπορεί να ποικίλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ως αποτέλεσμα νομοθετικών διαφορών ή περιορισμών (Lindsay et al., 2014).

Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για την καθολική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας από κάθε αστυνομία σε μεγάλη κλίμακα. Οι υπηρεσίες εκείνες που θέλουν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τα θέματα που ανακύπτουν και παρουσιάστηκαν προηγουμένως μαζί με πολλά άλλα και να αναγνωρίσουν ότι οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς (πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα) που διατυπώνονται σχετικά με την τεχνολογία αυτή θα πρέπει να δοκιμαστούν εκ νέου στο περιβάλλον εφαρμογής του προγράμματος της κάθε κοινωνίας, που θα κληθεί ενδεχομένως να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα (στην αρχή τουλάχιστον σε δοκιμαστικό στάδιο) λαμβάνοντας υπόψη του πολλούς παράγοντες, όπως ήδη αναφέρθηκαν.

_______________________________________________________________________________________________

*Ο Νικόλαος Φ. Γεωργιτσόπουλος είναι Δόκιμος Υπαστυνόμος, σπουδαστής στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Κ.Π.Α. στη Δημόσια Ελεγκτική.

 

Βιβλιογραφία

Associated Press, 2018. Prosecutor: Ky. LEOs justified in fatal OIS of man who attacked them [WWW Document]. policeone.com. URL https://www.policeone.com/officer-shootings/articles/472432006-Prosecutor-Ky-LEOs-justified-in-fatal-OIS-of-man-who-attacked-them/ (accessed 3.17.18).

Braga, A.A., Papachristos, A. V., Hureau, D.M., 2014. The Effects of Hot Spots Policing on Crime: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Justice Q. 31, 633–663. doi:10.1080/07418825.2012.673632

Braga, A.A., Weisburd, D., 2010. Policing problem places : crime hot spots and effective prevention. Oxford University Press.

Couderta, F., Butin, D., Le Métayer, D., 2015. Body-worn cameras for police accountability: Opportunities and risks. Comput. Law Secur. Rev. 31, 749–762. doi:10.1016/J.CLSR.2015.09.002

Danner, J., 2018. Peter K. Manning (2008). The Technology of Policing: Crime Mapping, Information Technology, and The Rationality of Crime Control. Polic. A J. Policy Pract. 12, 125–128. doi:10.1093/police/pax033

Dymond, A., Hickman, M., 2018. Body-Worn Cameras, Use of Force and Police-Civilian Interactions. Polic. A J. Policy Pract. 12, 1–5. doi:10.1093/police/pax073

Erpenbach, M., 2008. Whole World is Watching: Camera Phones Put Law Enforcement Under Surveillance. Law Enforc. Technol. 35, 40–44.

Farrar, T., 2013. Self-Awareness to Being Watched and Socially-Desirable Behavior: A Field Experiment on the Effect of Body-Worn Cameras on Police Use-of-Force, Police Foundation.

Harris, D.A., 2010. Picture this: Body-worn video devices (“heads cams”) as tools for ensuring Fourth Amendment compliance by police. Leg. Stud. Res. Pap. Ser. doi:10.1525/sp.2007.54.1.23.

IACP, 2003. The Impact of Video Evidence on Modern Policing: Research and Best Practices from the IACP Study on In-Car Cameras. Int. Assoc. Chiefs Police.

Lindsay, M., Toliver, J., Police Executive Research Forum, 2014. Implementing a Body-Worn Camera Program: Recommendations and Lessons Learned. Washington, DC.

Owens, C., Finn, W., 2018. Body-Worn Video through the Lens of a Cluster Randomized Controlled Trial in London: Implications for Future Research. Polic. A J. Policy Pract. 12, 77–82. doi:10.1093/police/pax014

Perkins, G., 2018. Lights, Camera, Action! Body-Worn Cameras: Challenges and Opportunities in Police Research. Polic. A J. Policy Pract. 12, 120–124. doi:10.1093/police/pax002

Phillips, S.W., 2016. Eyes are not Cameras: The Importance of Integrating Perceptual Distortions, Misinformation, and False Memories into the Police Body Camera Debate. Policing 12, 91–99. doi:10.1093/police/paw008

Pilant, L., 1995. Spotlight on In-Car Video Systems. Police Chief 62, 30–31, 33–37.

Ratcliffe, J., 2006. Video Surveillance of Public Places. Problem-Oriented Guides for Police., U.S. Department of Justice-Office of Community Oriented Policing Services. Washington, DC.

Roman, J., 2008. The DNA Field Experiment: Cost-Effectiveness Analysis of the Use of DNA in the Investigation of High-Volume Crimes.

Rowe, M., Pearson, G., Turner, E., 2018. Body-Worn Cameras and the Law of Unintended Consequences: Some Questions Arising from Emergent Practices. Polic. A J. Policy Pract. 12, 83–90. doi:10.1093/police/pax011

Santora, M., 2013. Order That Police Wear Cameras Stirs Unexpected Reactions. New York Times.

Sousa, W.H., Miethe, T.D., Sakiyama, M., 2018. Inconsistencies in Public Opinion of Body-Worn Cameras on Police: Transparency, Trust, and Improved Police–Citizen Relationships. Polic. A J. Policy Pract. 12, 100–108. doi:10.1093/police/pax015

Welsh, B., Farrington, D.P., 2009. Making public places safer : surveillance and crime prevention. Oxford University Press.

White, M.D., Gaub, J.E., Todak, N., 2017. Exploring the Potential for Body-Worn Cameras to Reduce Violence in Police–Citizen Encounters. Policing 12, 66–76. doi:10.1093/police/paw057

White, M.D., Ready, J., 2010. The Impact of the Taser on Suspect Resistance. Crime Delinq. 56, 70–102. doi:10.1177/0011128707308099