ΤΕΥΧΟΣ #1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Ένα παιδικό “δωμάτιο” στη φυλακή

Κατερίνα Γουργουρίνη*

Ένας χώρος που δεν παραπέμπει σε περιβάλλον φυλακής, αντιθέτως συμβάλλει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και της ενδυνάμωσης των δεσμών της οικογένειας.

Μετά τη δημιουργία του πρώτου "παιδικού επισκεπτηρίου” στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, ακολούθησε το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας, εγκαινιάζοντας πρόσφατα το νέο χώρο επισκεπτηρίου για παιδιά. Πέραν του “ανοικτού” ή “ελεύθερου” -όπως αποκαλείται- επισκεπτηρίου, που ούτως ή άλλως λειτουργεί για τα μέλη του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος των κρατουμένων, οι γονείς-κρατούμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7-%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9

Το "παιδικό επισκεπτήριο" προσομοιάζει με ένα παιδικό δωμάτιο, με παιχνίδια, ζωγραφιές και κατασκευές. Η διαμόρφωση του χώρου επιτεύχθηκε με τη συμβολή της Διεύθυνσης του καταστήματος, μελών του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και κρατουμένων της φυλακής, ενώ ο εξοπλισμός του επισκεπτηρίου προέκυψε αποκλειστικά από χορηγίες. Κατά τη διάρκεια του παιδικού επισκεπτηρίου, ο πατέρας-κρατούμενος θα έχει τη δυνατότητα να περνά χρόνο με τα παιδιά του σε ένα ήρεμο, αξιοπρεπές και ευχάριστο περιβάλλον. Στο χώρο θα μπορεί να βρίσκεται ένα ακόμα συγγενικό πρόσωπο του κρατουμένου που θα συνοδεύει το ανήλικο μέλος (ή μέλη) της οικογένειας. Το επισκεπτήριο δε θα πραγματοποιείται παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου. Η εποπτεία θα γίνεται μέσω κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και μέσω ειδικού τύπου παραθύρου, από το οποίο ένας υπάλληλος μπορεί να επιβλέπει το χώρο και να παρέμβει μόνο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Το "παιδικό επισκεπτήριο" του Καταστήματος Κράτησης Πατρών εγκαινίασαν στις 18 Ιουλίου 2016 η (πρώην) Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σία Αναγνωστοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχης Φυτράκης.

Η δημιουργία του "παιδικού επισκεπτηρίου" εντάσσεται στο γενικότερο προσανατολισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές με ανθρώπινο χαρακτήρα. Με τη διατήρηση της επαφής γονέων-κρατουμένων και των παιδιών τους, αφενός ενισχύεται η -κατά το δυνατόν- ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και αφετέρου αμβλύνονται οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του εγκλεισμού. Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η σταδιακή κοινωνική και οικογενειακή επανένταξη του κρατούμενου, μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής του, συμβάλλοντας στον απώτερο στόχο της αντεγκληματικής πολιτικής.

*Η Κατερίνα Γουργουρίνη είναι Κοινωνική Λειτουργός στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας.