ΤΕΥΧΟΣ #15 ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

"Be resilient, look after yourself, find support and go"

Rita Faria

Αφιερώνοντας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της, η Rita Faria, καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πόρτο της Πορτογαλίας έδωσε τη δική της ερμηνεία αναφορικά με το γίγνεσθαι της ποιοτικής έρευνας στον κλάδο της παγκόσμιας εγκληματολογίας κατά τη συνέντευξή που έδωσε στο Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, διδάκτορα Εγκληματολογίας του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέσα από μια σύντομη ανάλυση της ακαδημαϊκής της πορείας από τον κλάδο της Νομικής, σε εκείνον της Κοινωνιολογίας και μετέπειτα της Εγκληματολογίας, προσδιόρισε τα κοινά σημεία και τις αποκλίσεις μεταξύ αυτών και εμβάθυνε στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα που ως επί το πλείστον άπτονται εγκλημάτων που διαπράττονται από τα λεγόμενα ‘ισχυρά’ μέλη των σύγχρονων κοινωνιών. Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα της αφήγησής της τις τοποθετήσεις θεωρητικών κοινωνιολόγων – εγκληματολόγων, όπως ο Sutherland και ο Becker, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Τμήματος Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πόρτο και μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, κατέληξε στο συγγραφικό της έργο και ανέλυσε τους προβληματισμούς της σχετικά με τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει σε επίπεδο έρευνας η εξελισσόμενη πανδημία, τόσο στην Πορτογαλία, όσο και παγκοσμίως.

Ως μια εκ των επιστημονικώς υπευθύνων της Ερευνητικής Ομάδας Ποιοτικών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Εγκληματολογίας (European Society of Criminology Working Group on Qualitative Research Methodologies and Epistemologies), αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους της ομάδας και εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα μελλοντικά βήματα της σύγχρονης ποιοτικής έρευνας. Η παρότρυνσή της στους νέους ερευνητές συνοψίζεται στο βαθύτερο νόημα της ευπροσαρμοστικότητας στις εκάστοτε αντιξοότητες, στη δημιουργική ανησυχία και στην αποφασιστικότητα για αποτελεσματική έρευνα.

Διαβάστε Ολόκληρη τη Συνέντευξη στα Αγγλικά ΕΔΩ