ΤΕΥΧΟΣ #1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Μαθήματα στην εγκληματολογική θεωρία

Επιμέλεια: Ιωάννης Μαυρέλος

Η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης το 2013 ανέλαβε τη διοργάνωση ανοιχτών μαθημάτων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της, με την αρωγή ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων, οι οποίες ανέλαβαν και την εισήγηση-παράδοση του αντίστοιχο αντικειμένου-μαθήματος.

Ανάμεσα στις παραδόσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, επιλέχθηκαν αποσπάσματα των εισηγήσεων στην Εγκληματολογική Θεωρία της κας Αφροδίτης Κουκουτσάκη, Καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, αυτά προέρχονται από τον 3ο κύκλο παραδόσεων και είναι τα ακόλουθα:

Σημασιοδότηση & κοινωνική κατασκευή του εγκλήματος

Ξεκινώντας από το ερώτημα "ποιος ορίζει την κατάσταση με τόσο ισχυρό τρόπο, ώστε να παράγει κυρίαρχα νοήματα", ξεκινάει η παρουσίαση μέσω παραδειγμάτων και αναλύσεων, ώστε να προσδιορισθεί η λεγόμενη κοινωνική συναίνεση και το έγκλημα καταλήγει να εκφράζει την αρνητική της όψη.

 

Η ποινή ως στρατηγικό και πολιτιστικό ζήτημα

Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων και τη συνδρομή αποσπασμάτων κειμένων εγκληματολογίας, όπως του Φουκώ και του Garland, επιχειρείται να διασαφηνιστεί ο ρόλος της ποινής ως ρυθμιστικός παράγοντας της συμπεριφοράς των πολιτών. Προς τούτο εξετάζεται η διττή φύση της λειτουργίας της, ήτοι, τόσο η αρνητική με τον έλεγχο της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, όσο και η θετική με την παραγωγή νοημάτων και την προώθηση της "ομαλότητας".

Ομιλίες από το συνέδριο: Οι νέες ρυθμίσεις του Ν. 4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών»
Ενδεικτικά επιλεγμένες εισηγήσεις από το συνέδριο με θέμα: Οι νέες ρυθμίσεις του Ν. 4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών» που διεξήχθη στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής ΔΠΘ, στην Κομοτηνή, στις 21-22/5/2016.

Διοργάνωση: Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής Σχολής ΔΠΘ - Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης.

Εισήγηση Φ. Καλοτεράκη - Ειδικού Βοηθού Διευθυντή ΚΕΘΕΑ

Κατά την εισήγησή του στο συνέδριο ο κος Καλοτεράκης παρουσίασε τη λειτουργία, τις δομές και τα προγράμματα δράσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ενώ προχώρησε και στην επισήμανση αλλαγών που επέφερε ο 4139/13 στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Εισήγηση Π. Γεωργάκα - Συντονιστή - Διευθυντή Εξαρτήσεων Ψ.Ν.Θ.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Εξαρτήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ), μετά από μια παρουσίαση του προγράμματος που εκπροσωπεί, προχώρησε στην αναφορά όχι μόνο των θετικών αλλαγών που επέφερε ο 4139/13, αλλά και τις επιφυλάξεις που αυτός εγείρει, αναφορικά με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, στις οποίες θα εφαρμοστεί.

Εισήγηση Γαζγαλίδη – (πρώην) Αντιπροέδρου ΟΚΑΝΑ

Ο κος Γαζγαλίδης, εκπροσωπώντας τον ΟΚΑΝΑ, εστίασε στις πολιτικές αντιμετώπισης των ναρκωτικών από τον ΟΚΑΝΑ και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα υποκατάστατων του Οργανισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προοπτικές των προγραμμάτων του Οργανισμού και στο σχολιασμό του Ν. 4139/13.

 

*Ο Ιωάννης Μαυρέλος είναι ασκ. Δικηγόρος, μεταπτυχιακός φοιτητής.