ΤΕΥΧΟΣ #20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

20 Τεύχη CrimeTimes

Μάνος Τεχνίτης, υπ. Δρ., Χριστιάννα Στυλιανίδου, ΜΔΕ

20 τεύχη CrimeTimes δεν είναι και λίγο πράγμα. 20 τεύχη CrimeTimes σημαίνει περίπου 350 επιστημονικά κείμενα ποινικού και εγκληματολογικού περιεχομένου, αμέτρητες ώρες συντονισμού, συνομιλιών, διαλογής άρθρων και επιμέλειας κειμένων.

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, 20 τεύχη CrimeTimes σημαίνει πολύ μεράκι των ιδρυτών/τριων και συντελεστών του περιοδικού, όχι μόνο για την επιστήμη τους αλλά για κάτι πιο σημαντικό: Επιστημονική δημιουργικότητα, διαμοιρασμό γνώσης αλλά και άποψης, ανάδειξη προκλήσεων και όρεξη για επιστημονική κουβέντα. Και όλα αυτά με ένα τρόπο απλό και προσιτό, μακριά από κάθε είδους ακαδημαϊκή νομενκλατούρα.

Από το Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και σήμερα, ενέπνευσε φοιτητές και φοιτήτριες να επιλέξουν μεταπτυχιακές σπουδές στις εγκληματολογικές επιστήμες, αποτέλεσε το πρώτο podium για πολλές/ους νέες/ους επιστήμονες ώστε να δοκιμαστούν στην επιστημονική γραφή, υπήρξε αφορμή για γνωριμίες, συνεργασίες και μεγάλες φιλίες καθώς και ένα «ψηφιακό τραπέζι» διαλόγου για επιστήμονες κάθε βαθμίδας.

Στα 7 έτη της λειτουργίας του κάποιοι τότε φερέλπιδες φοιτητές και φοιτήτριες σήμερα είναι διδάκτορες στο αντικείμενο, ενώ για κάποιους άλλους αποτέλεσε την πρώτη τους επιστημονική δημοσίευση για μια σειρά από άλλες.

Για τους συντελεστές του, και ιδίως για τους υποφαινόμενους, υπήρξε – και είναι ακόμα- ένα λαμπρό ταξίδι που αναγκαστικά σε κρατά σε μια επιστημονική εγρήγορση. Μέσα από το πρίσμα της έκδοσης των τευχών είναι κάπως πιο διακριτό στον άξονα του χρόνου, να εντοπίσει την (ανα)διαμόρφωση απόψεων, την εναλλαγή των εγκληματολογικών προκλήσεων και τον τρόπο με τον οποίο διάφορα γεγονότα έχουν επηρεάσει επιστημονικές τοποθετήσεις.

Για όλα λοιπόν αυτά, ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και έκδοση των τευχών και βέβαια το αναγνωστικό κοινό που μας τιμά διαβάζοντας το.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους συντονιστές έκδοσης των πρώτων τευχών, Βαγγέλη Γεωργίου και Κώστα Λεϊμονή, που έθεσαν τις βάσεις για την καλή λειτουργία του περιοδικού και φυσικά στο Δ.Σ. του ΚΕΜΕ που εμπνεύστηκε το περιοδικό και το στηρίζει με κάθε τρόπο.

Οι συντονιστές έκδοσης

Μάνος Τεχνίτης, υπ. Δρ.

Χριστιάννα Στυλιανίδου, ΜΔΕ