ΤΕΥΧΟΣ #10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Το εμπόριο όπλων μέσω του Dark Net

Αλέξης Κωνσταντόπουλος

Εισαγωγή

Πριν ξεκινήσουμε την περαιτέρω ανάλυση του υπό διερεύνηση φαινομένου πρέπει να διακρίνουμε τα 3 βασικά επίπεδα του διαδικτύου: το surface web, το deep web και το dark net, το οποίο είναι γνωστό και ως dark web και συχνά συγχέεται με το deep web. Το surface web αποτελεί το 4% του συνόλου του διαδικτύου και περιλαμβάνει σελίδες στις οποίες μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση χρησιμοποιώντας μια απλή μηχανή αναζήτησης (π.χ. Google, Bing). Το deep web δεν περιέχει τίποτα παράνομο, παρά τα όσα συνηθίζονται να λέγονται. Στο deep web βρίσκεται οτιδήποτε προστατεύεται με κωδικό, για παράδειγμα, προσωπικές συνομιλίες (facebook, Instagram, viber), μη δημόσιες αναρτήσεις και σχετικά. Επιπλέον, στο deep web μπορεί να βρει κανείς από ακαδημαϊκές πληροφορίες μέχρι ιστορικά ασθενών και κρατικά έγγραφα. Η επικίνδυνη-«σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου, είναι το dark net. Αυτή δεν είναι προσβάσιμη από «κοινό» υπολογιστή και για να μπορέσει κανείς να βρεθεί σε αυτή χρειάζεται συγκεκριμένο λογισμικό και πιο εξειδικευμένα προγράμματα (Δεν θα επεκταθούμε παραπάνω σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι).

Αν και το να περιηγηθεί κανείς στο dark web είναι νόμιμο, ο χρήστης, θα έρθει σε επαφή με σελίδες οι οποίες δεν εντοπίζονται στον επιφανειακό ιστό. Αυτό σημαίνει πως οι σελίδες που βρίσκονται στο dark net είναι σελίδες στις οποίες δεν έχουν όλοι πρόσβαση και στις οποίες διατηρείται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η ανωνυμία των χρηστών. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους στο dark net έχουν ανθίσει όλων των ειδών παράνομες δραστηριότητες. Μαύρη αγορά, εμπόριο ναρκωτικών/ όπλων/ παράνομων διαβατηρίων-ταυτοτήτων, επαγγελματίες δολοφόνοι, παραχαράξεις και παιδική πορνογραφία είναι μερικές μόνο από τις παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο dark net.

Όσα γνωρίζουμε

Το Dark Net είναι εύκολα προσβάσιμο σε όποιον κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τους πόρους για να αγοράσει αυτό που ψάχνει. Το εμπόριο όπλων κατέχει μικρό -αλλά όχι ασήμαντο- κομμάτι του dark net, σε σχέση με άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, η παράνομη διακίνηση όπλων μέσα από το διαδίκτυο άρχισε να απασχολεί έντονα τις αρχές τα τελευταία χρόνια, και κυρίως, μετά το 2016.

Στις 22 Ιουλίου 2016 ένας 18χρονος εισέβαλε οπλισμένος στο Olympia Shopping Centre στο Μόναχο και σκότωσε 9 ανθρώπους. Τα όπλα τα οποία χρησιμοποίησε τα είχε προμηθευτεί από το dark net. Φέρεται, επίσης, πως το dark net δεν είχε εξοπλίσει μόνο τον δολοφόνο του Μοναχό, αφού, υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι τρομοκράτες που ευθύνονται για τις επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo (7/1/2015) και στο καφέ Bataclan (13/11/2015)  είχαν προμηθευτεί τα όπλα τους από το dark net. Ωστόσο, η περίπτωση του δολοφόνου του Μοναχό είναι η μόνη περίπτωση για την οποία είναι επιβεβαιωμένο πως τα όπλα αγοράστηκαν από το «σκοτεινό διαδίκτυο».

Στο σημείο αυτό, θα ήταν χρήσιμο να δούμε ορισμένες υποθέσεις που αφορούν σε εμπόριο όπλων μέσα από το darknet, ώστε, να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να οδηγηθούμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ο Liam Lyburd ήταν ένας έφηβος που στόχευε να επιτεθεί στο Newcastle College. Συνελήφθη να έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι και φυσίγγια μεγάλου διαμετρήματος, τα οποία, όπως παραδέχτηκε, είχε αγοράσει από το dark net. Όταν ερωτήθηκε από τις αρχές για το πως κατάφερε να προμηθευτεί όπλα μέσα από το διαδίκτυο, δήλωσε πως: «Είναι σαν να αγοράζεις σοκολάτα από το περίπτερο». Στην Ατλάντα Η.Π.Α., 4 άνδρες συνελήφθησαν, αφού διαπιστώθηκε πως αγόραζαν όπλα νόμιμα και στη συνέχεια τα προωθούσαν παράνομα σε περισσότερες από 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το dark net. Το Μάιο του 2015 μια επιχείρηση διεθνούς βεληνεκούς οδήγησε στη σύλληψη αρκετών ατόμων από την Ευρώπη, την Αυστραλία, τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, για εμπόριο όπλων μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου».  Η συγκεκριμένη επιχείρηση εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρέχει αρκετά στοιχεία σχετικά με το πως οι αρχές αντιμετωπίζουν το εμπόριο όπλων στο dark net, επομένως, αξίζει να αναφερθούμε σε αυτήν περιληπτικά:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, το Σεπτέμβριο του 2014, το τμήμα εσωτερικών ερευνών ασφάλειας (US Homeland Security Investigations) εντόπισε και στη συνέχεια συνέλαβε έναν 33χρονο ο οποίος πωλούσε όπλα μέσω του dark net σε πελάτες από όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση κατέστη δυνατή με τη βοήθεια των αυστραλιανών τελωνειακών υπηρεσιών και υπηρεσιών προστασίας συνόρων, οι οποίες παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες στο HSI σχετικά με τον δράστη. Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2015, ο 21χρονος Justin Moreira, αγόρασε όπλο και σιγαστήρα, συνολικής αξίας $2.500 σε Bitcoin, από ομοσπονδιακό αστυνομικό ο οποίος προσποιούταν πως ήταν έμπορος όπλων στο dark net -με βάση δημοσίευμα του DOJ press. Ο λογαριασμός που χρησιμοποιούσε ο αστυνομικός είχε το ψευδώνυμο «WEAPONSGUY». Οι αρχές έκαναν 6 ελεγχόμενες πωλήσεις προς Αυστραλία, οι οποίες οδήγησαν σε 15 στοχευμένες έρευνες μέσα στο διάστημα Φεβρουάριος-Μάρτιος και εν τέλει, στη σύλληψη 4 ατόμων που είχαν αγοράσει παράνομα όπλα. Η επιχείρηση οδήγησε, επίσης, σε άλλες 17 συλλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., με βάση δημοσίευμα του Τύπου της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Εκτός από όπλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν και αλεξίσφαιρα, ναρκωτικά και Bitcoins αξίας $80.000.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η αστυνομία, μπορεί να εντοπίσει τους αγοραστές και τους πωλητές, την «χώρα αποστολής και τη «χώρα παραλαβής». Ωστόσο, ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου όπλων μέσα από το dark net είναι αρκετά δύσκολος. Ο καθηγητής ποινικής δικαιοσύνης στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Thomas Holt, ο οποίος έχει ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα της διακίνησης όπλων στο dark net έχει υποστηρίξει πως:  «Γνωρίζουμε ελάχιστα για το εμπόριο όπλων μέσω του dark net, συγκριτικά με όσα γνωρίζουμε για το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες μέσα σε αυτό». Στην δική του έρευνα ο κύριος Holt καταλήγει σε δύο σημαντικά συμπεράσματα:

  1. Οι τιμές δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Δηλαδή ένα όπλο κοστίζει στο darknetσχεδόν όσο θα κόστιζε και στο μαγαζί, αν αγοραζόταν νόμιμα.
  2. Τα περισσότερα όπλα τα οποία κυκλοφορούν παράνομα στο darknetείναι τα ίδια με αυτά τα οποία μπορεί κανείς να βρει νόμιμα στις Η.Π.Α.

Μάλιστα, σχετικά με το 2ο, ο κύριος Holt είχε δηλώσει πως: «Τα περισσότερα όπλα [που μπορεί κανείς να βρει στο dark net] προέρχονται από τις Η.Π.Α. και η μεγαλύτερη αγορά είναι η Ευρώπη».

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ίσως να είναι, πως όσοι χρησιμοποιούν το dark net για να προμηθευτούν όπλα, τις περισσότερες φορές, καταφεύγουν σε αυτό, θέλοντας να αποφύγουν τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν  στη χώρα τους και αφορούν στην αγορά όπλων. Ένας άλλος λόγος που κανείς καταφεύγει στο dark net και όχι στην Μαύρη Αγορά για να βρει ένα όπλο παράνομα, είναι η ανωνυμία. Στο dark net οι συναλλαγές γίνονται με απόλυτη ανωνυμία (VPN, Bitcoin) και έτσι προστατεύεται και ο πωλητής και ο αγοραστής. Ο αγοραστής νιώθει πιο άνετα με το να αγοράσει κάτι παράνομο -στην περίπτωσή μας ένα όπλο- μέσα από το διαδίκτυο, παρά «από τον δρόμο», γιατί στην πρώτη περίπτωση -σε αντίθεση με την δεύτερη- δεν χρειάζεται να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του, ούτε χρειάζεται να έρθει σε επαφή ή να έχει διασυνδέσεις με τους εμπόρους.

Στο dark web, όμως, η αστυνομική δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τους πιθανούς αγοραστές όπλων. όπως απέδειξε η έρευνα του Joseph Cox για το  VICE, το 2015, υπάρχουν και πολλοί απατεώνες, οι οποίοι προσποιούνται τους εμπόρους όπλων με σκοπό να αποκομίσουν χρηματικά ποσά από αγοραστές. Ο Cox κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ήρθε σε επαφή με έναν από αυτούς, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «BARTSMIT». Ο «BARTSMIT» προσποιούταν πως ήταν έμπορος όπλων, χρησιμοποιούσε φωτογραφίες όπλων που έβρισκε σε άλλες σελίδες του dark web οι οποίες όντως είχαν σχέση με τέτοιες δραστηριότητες, έλεγε φανταστικές ιστορίες στους πελάτες του για να τους πείσει πως είναι έμπειρος και γνωρίζει τη δουλεία και τους ωθούσε να πληρώσουν πριν παραλάβουν το προϊόν. Στο τέλος, τους έστελνε, όπως παραδέχτηκε, ένα σακουλάκι ζάχαρη. Ο «BARTSMIT» είχε δημιουργήσει 60 με 70 διαφορετικούς λογαριασμούς και είχε βγάλει περισσότερα €100.000 μέσα από αυτή τη διαδικασία

Συμπεράσματα

            Μπορούμε με σχετική ασφάλεια να συμπεράνουμε 5 πράγματα:

  1. Το DarkNet, μπορεί να φαίνεται κάτι ενδιαφέρον, αφού είναι άγνωστο στους περισσότερους ανθρώπους και δύσκολα προσβάσιμο. Ωστόσο, δεν πρέπει ο καθένας από εμάς να συνδέεται σε αυτή την «περιοχή» του ίντερνετ, αφού μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί στο στόχαστρο εγκληματιών, απατεώνων ή ακόμα και της αστυνομίας -ανεξαρτήτως του αν είχε ή όχι εγκληματικές προθέσεις.
  2. Η νόμιμη εμπορία όπλων στις Η.Π.Α. βοηθά έμμεσα τέτοιου είδους εγκληματικές δραστηριότητες, αφού, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα περισσότερα όπλα που κυκλοφορούν στο darknetείναι όπλα τα οποία έχουν αρχικά αγοραστεί νόμιμα στις Η.Π.Α. και εν συνεχεία διακινούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι ο νούμερο 1 αγοραστής παράνομων όπλων μέσα από το darkweb, αφού οι περιορισμοί που υφίστανται εντός αυτής σχετικά με την αγορά ενός όπλου είναι ιδιαίτερα αυστηροί.
  3. Όσοι χρησιμοποιούν το darknetγια να αγοράσουν παράνομα όπλα δε στοχεύουν τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο στην εξασφάλιση της ανωνυμίας τους και στην υπερσκέλιση των νομικών περιορισμών που τους εμποδίζουν από την νόμιμη απόκτηση ενός όπλου.
  4. Στο darkwebένας υποψήφιος αγοραστής κινδυνεύει τόσο από αστυνομικούς που παρακολουθούν τις αγοραπωλησίες (tracking) ή προσποιούνται τους αγοραστές/εμπόρους, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την διαδικτυακή διακίνηση όπλων, όσο και από scamers (διαδικτυακοί απατεώνες), οι οποίοι προσποιούνται τους εμπόρους όπλων με σκοπό να αποκομίσουν χρηματικά ποσά από αυτόν.
  5. Η διακίνηση ναρκωτικών μέσω του darkwebπαρακολουθείτε λιγότερο από ό,τι η διακίνηση όπλων. Επομένως, μπορούμε να υποθέσουμε πως οι διεθνείς αρχές που δραστηριοποιούνται σε σχέση με αυτό δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο εμπόριο όπλων παρά στο εμπόριο ναρκωτικών.

Τα βασικά markets (σύνδεσμοί) όπλων στο dark net

Links / Σύνδεσμοι Περιγραφή Όνομα σελίδας
http://armoryohajjhou5m.onion/ Εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, πουλά όλα τα είδη όπλων και δουλεύει με bitcoins ARMORY
http://Weapon5cd6o72mny.onion/ Εμπορεύεται όπλα, ναρκωτικά και πλαστά χαρτιά. Δουλεύει με bitcoin, ευρώ και δολάρια. BLACK MARKET
http://Gunsdtk47tolcrre.onion/ Εμπορεύεται κυρίως μικρά όπλα (πιστόλια) και πυρομαχικά για όλα τα διαμετρήματα. Δραστηριοποιείται εντός του Η.Β. U.K. GUNS AND AMMO STORES
http://2kka4f23pcxgqkpv.onion/ Εμπορεύεται όλα τα είδη όπλων και πυρομαχικών. Παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί πελάτες διεθνώς εγγυάται την παράδοση μόνο εντός Ευρώπης. Σε αντίθεση με άλλους προμηθευτές, δεν χρεώνει τη μεταφορά. EURO GUNS
http://luckp47s6xhz26rn.onion/ Εμπορεύεται πολλά όπλα, έχει μεγάλη ποικιλία και οι έμποροι δεν δημοσιοποιούν τα πάντα, ενημερώνουν τον πελάτη αν αυτό που θέλει είναι διαθέσιμο, όταν επικοινωνήσει μαζί τους. Χρεώνουν παράδοση και μεταφορά. Όσοι αγοράζουν πρώτη φορά πληρώνουν πριν παραλάβουν το προϊόν, οι παλιοί πελάτες πληρώνουν μισή τιμή πριν και μισή μετά. LUCKY47 SHOP
http://gunsganjkiexjkew.onion/ Χρειάζεται εγγραφή μέσω

e-mail. Εμπορεύεται όλα τα είδη όπλων και σχετικού εξοπλισμού (π.χ. σιγαστήρες, σκόπευτρα)

GUNS AND GANZA PRIVATE CLUB
http://darkseidwayn6uc5x.onion/ Ο admin ισχυρίζεται πως είναι επαγγελματίας έμπορος όπλων. Εμπορεύεται κυρίως τυφέκια, πιστόλια, σιγαστήρες και αλεξίσφαιρα. DARKSEID
http://5xxqhn7qbtug7cag.onion/ Έχει σχέση με διεθνή κυκλώματα παράνομου εμπορίου όπλων. Εμπορεύεται μεγάλα  όπλα, κυρίως στρατιωτικά, και εξαρτήματα για αυτά. HAND GUNS – ALPHA GUNS
http://gunsjmzh2btr7lpy.onion/ Εμπορεύεται διάφορα όπλα, τυφέκια και πιστόλια, και εξαρτήματα για αυτά. Ζητά να πληρωθεί μόνο αφού στείλει το προϊόν, για ασφαλέστερες συναλλαγές. GUNS DARK MARKET
http://7p4phtqnrzrg5ju5.onion/ Δραστηριοποιείται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Έχει σαν βάση την Ουκρανία. Εμπορεύεται κυρίως ΑΚ-47 Ουκρανικής κατασκευής και πλαστικά εκρηκτικά. BLACK GHOST EAST EUROPE STUFF

Επεξηγήσεις

VPN: Virtual Private Network (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) είναι ένα δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα σε απομακρυσμένους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ένα κεντρικό οργανωτικό δίκτυο. Συνήθως, απαιτεί από αυτούς κάποια πιστοποίηση. Συχνά, ασφαλίζει τα δεδομένα με τεχνολογίες κρυπτογράφησης με σκοπό να εμποδιστεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους.

Bitcoin: Είναι ένα 100% ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή, δεν υπάρχει πουθενά σε καμία φυσική μορφή. Η  παραγωγή, η αποθήκευση, η διακίνησή του, καθώς και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία, τη διαχείριση των χρημάτων  για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση βοηθά στη διατήρηση της ανωνυμίας των χρηστών.

Βιβλιογραφία

The Trade in Small Arms and Light Weapons on the Dark Web a Study, Giacomo Persi Paoli,

https://www.un.org/disarmament/publications/occasionalpapers/unoda-occasional-papers-no-32-october-2018

International arms trade on the dark web, Giacomo Persi Paoli (additional team member, Judith Aldridge)

https://www.rand.org/randeurope/research/projects/international-arms-trade-on-the-hidden-web.html

Behind the curtain: The illicit trade of firearms, explosives and ammunition on the dark web, Giacomo Persi Paoli, Judith Aldridge, Nathan Ryan, Richard Warnes

https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR2091.html

Connect, Buy-Now, Fire: How the Dark Web Allows Criminals to Buy Weapons—Anonymously, Giacomo Persi Paoli

https://www.prospectmagazine.co.uk/politics/connect-buy-now-fire-how-the-dark-web-allows-criminals-to-buy-weapons-anonymously

Gun Markets, Annual Review of Criminology, Vol. 1:359-377 (Volume publication date January 2018), Philip J. Cook
https://doi.org/10.1146/annurev-criminol-032317-092149

People are secretly buying handguns on the dark web, Caroline Brooks

https://www.futurity.org/guns-dark-web-2044652/

Assessing the Practices and Products of Dark Web Firearm Vendors, Christopher Copeland, Mikaela Wallin, Thomas J. Holt

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01639625.2019.1596465?journalCode=udbh20

Deep Web Markets Links | Darknet Markets Links | Onion Marketplace 2019, Άγνωστος Αρθρογράφος

https://www.deepwebsiteslinks.com/deep-web-markets-links/

Weapons – Software – Hacking links, Weapons Dark Web Links, Άγνωστος Αρθρογράφος

https://deep-weblinks.com/weapons-software-hacking-links/

Dark Web Guns Bust: Over a Dozen Arrested in Undercover Operation, Joseph Cox

Scams and Undercover Cops are denting the dark web gun trade, Joseph Cox

https://www.vice.com/en_us/article/wnx88q/scams-and-undercover-cops-are-denting-the-dark-web-gun-trade