ΤΕΥΧΟΣ #9 ΜΑΙΟΣ 2019

Τεχνολογικές εξελίξεις και Δικαιοσύνη

Διονύσης Χιόνης

Η Εγκληματολογία αποτελεί μια ζωντανή επιστήμη που οφείλει να συντονίζεται με την κάθε εποχή και να αφουγκράζεται τις επερχόμενες αλλαγές στην κοινωνία και κατά συνέπεια στις αποκλίσεις της, μεταξύ των οποίων και το έγκλημα. Το έγκλημα μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και διαχρονικά επιστρατεύει τα επιτεύγματα των τεχνολογικών εξελίξεων, προκειμένου να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις Αρχές και δεν θα ήταν δυνατό να μην επωφεληθεί από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως άλλωστε δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και το Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος με θέμα "Τεχνολογικές εξελίξεις και Δικαιοσύνη" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στις 5 & 6 Απριλίου 2019  αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της διεπιστημονικής ενημέρωσης δικαστών, δικηγόρων, λοιπών επαγγελματιών και θεωρητικών του νομικού και εγκληματολογικού κόσμου.

Το ΚΕ.Μ.Ε. και πάλι έδωσε δυναμικά το παρόν, εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο Δρα Φώτιο Σπυρόπουλο που είχε κομβικό ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου, τους συνεργάτες Ομ. Καθ. κ. Χρήστο Τσουραμάνη και δικηγόρο κ. Βασίλη Καρκατζούνη, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά από τα μέλη του και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, ως φορέας τον οποίο αποδεδειγμένα εμπιστεύονται οι κυριότεροι επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς αναφορικά με την Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, δίνει σταθερά και με συνέπεια το παρόν σε σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις επιστημονικού (και όχι μόνο – βλ. στήλη “Crime Tube”) χαρακτήρα. Με σταθερά βήματα και με σημαντικές διεπιστημονικές συνεργασίες που ολοένα διευρύνονται, όχι μόνο επιδιώκει και εκπληρώνει βαθμιαία τον καταστατικό σκοπό του αλλά δείχνει τον δρόμο της επιστημονικής ενασχόλησης με μοντέρνες θεματικές (όπως η street art - βλ. στήλη "Crime Diary") σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα.

Συνεχίζουμε με συνέπεια...

Διονύσης Χιόνης,

Πρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.