ΤΕΥΧΟΣ #9 ΜΑΙΟΣ 2019

Σκιαγράφηση του Ψυχολογικού Προφίλ Εγκληματιών

Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ. (1993-2018) της Αγγελικής Καρδαρά.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Πανούσης ομ. καθ. Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ

Γιώργος Καραΐβάζ δημοσιογράφος

Ρομίνα Ξύδα δημοσιογράφος-νομικός

Χρυσαυγή Ατσιδάκου-Τζόρβα δικηγόρος-διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια-δημοσιογράφος

Μάρθα Λεμπέση κοινωνιολόγος-ΜΔΕ Εγκληματολογίας-διευθ. Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πάνος Σόμπολος δημοσιογράφος-πρ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling & Media επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα που προβληματίζουν εντόνως την κοινωνία μας μετά τη διάπραξη ειδεχθών εγκλημάτων, κυρίως κατά της ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η συγγραφέας εμβαθύνει στα κίνητρα εγκληματικής δράσης, στον ιδιαίτερο ψυχισμό του ατόμου που οδηγείται στο έγκλημα, στις ειδικές συνθήκες διάπραξης του εγκλήματος αλλά και στις ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες, καθώς και στο προφίλ του θύματος, όπως αναδείχθηκαν σε υποθέσεις που απασχόλησαν τα ΜΜΕ στη χώρα μας από το έτος 1993 έως και το 2018.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με το criminal profiling και αναλύονται παραδείγματα από τη διεθνή εγκληματολογική έρευνα. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται πολύκροτες υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τον επιστημονικό κόσμο και τη δημοσιογραφική έρευνα ακόμα και για χρόνια και «φωτίζονται» σκοτεινές πτυχές τους.
Στα παραρτήματα ο αναγνώστης θα βρει ένα χρήσιμο ευρετήριο όρων, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα θα μπορέσει να αναζητήσει βασικούς ελληνικούς εγκληματολογικούς όρους, στη δεύτερη ελληνικούς νομικούς όρους, ενώ στην τρίτη και στην τέταρτη ενότητα αγγλοσαξονικούς νομικούς και εγκληματολογικούς όρους, με τις αντίστοιχες ερμηνείες και επισήμανση των διαφορών μεταξύ αγγλοσαξονικών και ελληνικών όρων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ (Αθήνα - Σταδίου 24).