ΤΕΥΧΟΣ #8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Σεμινάριο της ELSA με τίτλο: «Οι Ποινικές Επιστήμες: Από τη θωρία στην πράξη»

Ομάδα Crime Times

Η Ευρωπαική Ένωση Νέων Νομικών (ELSA) αποτελεί έναν διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της νομικής επιστήμης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές Νομικής, ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Στόχος μας είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προαγωγή της Νομικής Επιστήμης. Με άξονα αυτούς τους στόχους, η ELSA Komotini, τοπικό σωματείο της ELSA Greece, διοργανώνει ακαδημαϊκές δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα του δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ELSA Komotini για το ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 αποφασίσαμε η πρώτη ακαδημαϊκή δράση της χρονιάς να είναι ένα σεμινάριο που να άπτεται του Ποινικού Δικαίου, καθώς το Ποινικό Δίκαιο είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται ραγδαία γιατί πρέπει να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.  Το σεμινάριο αυτό έλαβε χώρα στην Κομοτηνή στη 1 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» με τίτλο «Οι Ποινικές Επιστήμες : Από τη θωρία στην πράξη».

Ομιλητές του σεμιναρίου ήταν ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Ιωάννης Πανούσης, η Επικεφαής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη και η Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κυρία Άννα Αποστολίδου. Τη συζήτηση διύθυνε η Αντιπρόεδρος Σεμιναρίων και Συνεδρίων της ELSA Komotini, Ναταλία Ταρουδάκη.

Το σεμινάριο ξεκίνησε ,με έναν σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ELSA Komotini, Νικόλαος Γκαρούτσος και στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρώτη ομιλήτρια του σεμιναρίου, η κυρία Αποστολίδου, η οποία στην ομιλία της εστίασε στις νέες μορφές εγκλήματος, όπως είναι το οικονομικό έγκλημα και τα εγκλήματα μέσω διαδικτύου. Ο δεύτερος ομιλητής, ο κύριος Πανούσης, εξέτασε το ζήτημα του Ποινικού Δικαίου και της αντεγκληματικής πολιτικής από μια πιο φιλοσοφική σκοπιά. Τέλος η Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ και τις τεχνικές για την εξυχνίαση ενός εγκλήματος. Το σεμινάριο έκλεισε με μια παρέμβαση του Καθηγητή Ποινικού Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κυρίου Θεοχάρη Δαλακούρα.

Το σεμινάριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς το παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 φοιτητές, Δικηγόροι του νομού Ροδόπης και Καθηγητές της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των Ποινικών Επιστημών στη σύγχρονη εποχή.