ΤΕΥΧΟΣ #4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Κράτη, εταιρείες και οργανισμοί ως θύτες

Στράτος Γεωργούλας, Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Tο  Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του  Ελεύθερου Χρόνου και  του Αθλητισμού  (ΕΚΝΕΧΑ), του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέλαβε  τη διοργάνωση  του 45ου  Ετήσιου Συνεδρίου του European Group for  the  Study of Deviance and  Social Control (EG), του οποίου  μέλος του Steering  Committee  είναι ο διευθυντής του ΕΚΝΕΧΑ, Στράτος Γεωργούλας.  Για  τέσσερις μέρες φιλοξενήθηκαν τα μέλη της παλαιότερης διεθνούς συλλογικότητας της κριτικής εγκληματολογίας (www.europeangroup.org).

Η διοργάνωση ήταν μια συνέχεια της προσπάθειας της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας στο πεδίο της μελέτης πράξεων κοινωνικής βλάβης που διαπράττουν τα κράτη, οι εταιρείες και διάφοροι οργανισμοί. Με αυτόν τον άξονα στο επίκεντρο της συζήτησης από 31 Αυγούστου έως και 3  Σεπτεμβρίου του  2017  στο  Ετήσιο   Συνέδριο  του   EG που έλαβε χώρα στην Μυτιλήνη, με τίτλο «Uncovering Harms: States, corporations and organizations as criminals» αναπτύχθηκε ο επιστημονικός διάλογος στις παρακάτω  ιδιαίτερες θεματικές:

  • “Crimes of the Powerful Working Group Stream”
  • “Post-crash policing: developments and implications”
  • “Social harm/Zemiology”
  • “Fear and looting in the periphery: Approaching global crime and harm in (and from) the south(s)”.

Στο πλαίσιο αυτών των θεματικών πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους επιστήμονες αλλά και νέους ερευνητές, από όλη την Ευρώπη,  χώρες της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση δυο πρόσφατων εκδόσεων (European Group Press): Το βιβλίο με τίτλο "Emerging Voices: Critical Social Research", μια συλλογή κειμένων από νέους εγκληματολόγους που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και την έκδοση "Cadenza A professional autobiography" με συγγραφέα τον Thomas Mathiesen. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς ο δημιουργός του βιβλίου "Towards a Surveillant Society", Νορβηγός Καθηγητής Κοινωνιολογίας, παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρία, εξ’ αποστάσεως, αφηγήθηκε κομμάτια της ζωής του και απάντησε σε ερωτήματα που του τέθηκαν από το ακροατήριο. Ακόμη, την δεύτερη και τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν  δυο ειδικές συνεδρίες στις θεματικές περιοχές “Resisting The Mega Prisonsκαι “Prison, Punishment and Detention Working Group Stream. Σημαντικό εξίσου την τελευταία μέρα του Συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, αναδεικνύοντας την εις βάθος μελέτη κοινωνικών φαινομένων υπό το πρίσμα της κριτικής μελέτης της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.

Με βασικό στόχο την διατήρηση της κριτικής και ριζοσπαστικής εγκληματολογίας ως ένας χώρος συνεχιζόμενης έρευνας και μελέτης στην Ελλάδα, το σύνολο των παρουσιάσεων ενέταξε συνολικά το έγκλημα και την εγκληματικότητα σε ένα σύνολο φαινομένων που παράγονται μέσα στην ίδια την κοινωνία και ειδικά μέσα από τις συνέπειες των ραγδαίων δομικών μεταβολών των τελευταίων δεκαετιών. Παρουσιάστηκαν σκέψεις και προβληματισμοί, αμφισβητώντας  τη συμβατική έννοια της παρέκκλισης και της παραβατικότητας, υποστηρίζοντας ότι, κατά φαινομενικά παράδοξο τρόπο, ο ίδιος ο κοινωνικός έλεγχος που δημιουργεί τους κανόνες, οδηγεί στην παραβατικότητα και όχι το αντίθετο.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://eknexa.aegean.gr/site/

_______________________________________________________________________

Ο Στράτος Γεωργούλας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθυντής ΕΚΝΕΧΑ.

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος είναι Υποψ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.