ΤΕΥΧΟΣ #3 ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

Θερίζοντας αντεγκληματικές προσδοκίες

Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Το τρίτο τεύχος του περιοδικού μας CrimeTimes δημοσιεύεται εν μέσω της ελληνικής καλοκαιρινής ραστώνης. Μια περίοδο ικανή να προσφέρει, εκτός από θαλάσσια μπάνια και διακοπές, τη χρονική και ψυχική απόσταση για να σκεφθεί κανείς όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας και διεθνώς: από την αδέσποτη σφαίρα που σκότωσε τον μαθητή στο σχολείο του έως τη συμβολική κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχους των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Από τον βίαιο εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο έως την αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων πέντε χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 25ετή κάθειρξη.

Είναι επίσης η εποχή που πολλοί νέοι σε όλο τον κόσμο ψάχνουν για το δικό τους “τόπο” και ετοιμάζονται να “ξενιτευτούν”: άλλοι για να φοιτήσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή να βρουν δουλειά, άλλοι για να εισχωρήσουν σε μια εγκληματική συμμορία ή να καταταγούν στο Daesh και άλλοι για να σωθούν από τον πόλεμο. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα μελετήσει περαιτέρω, αλιεύοντάς τα στη διαδικτυακή θάλασσα των ευρωπαϊκών και διεθνών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν φέτος και αναφέρονται σε νεαρούς ενήλικες, στην τοπική κοινωνία, σε καλές πρακτικές. Σχεδόν καμία από τις εκθέσεις αυτές όμως δε μνημονεύει την Ελλάδα, με εξαίρεση εκείνες για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η έλλειψη αναφοράς στη χώρα μας συνδέεται μόνο με την απουσία σχετικών δράσεων και όχι με την -εγγενή- αδυναμία προβολής και επικοινωνίας τους.

Δεδομένο, όμως, είναι το εξής: Χωρίς ένα εθνικό συντονιστικό όργανο που να συνενώνει κατακερματισμένες ή διάσπαρτες δράσεις, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς μετόχους στην πρόληψη του εγκλήματος, ελάχιστα μπορεί κανείς να δει το νήμα που συνδέει μία αδέσποτη σφαίρα, την παραμονή ενός αθώου στη φυλακή, το γκρέμισμα των “τοίχων” και κυρίως την κατασκευή γεφυρών.

Για όλους αυτούς τους λόγους η σύσταση του Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής αναμένεται με τόση προσμονή...


 

Δρ Αναστασία Χαλκιά

Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)