ΤΕΥΧΟΣ #2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

"Εγκληματολογώντας" δημοσίως

Σας καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στο δεύτερο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού "CrimeTimes" και νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε μαζί σας έναν πρώτο απολογισμό.

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος έκλεισε ένα έτος ουσιαστικής λειτουργίας με εγγραφή μελών και συνεργασίες με επιστημονικούς και μη φορείς, με την Πολιτεία αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Οι δράσεις μας συνεχίζονται, ορισμένες εξ αυτών παγιώνονται, άλλες εξελίσσονται, μετασχηματίζονται και εμπλουτίζονται και εν τέλει το ΚΕ.Μ.Ε. καθιερώνεται στον επιστημονικό χώρο της Εγκληματολογίας και αριθμεί ολοένα περισσότερα μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας για το έτος 2016 μπορείτε να βρείτε στην Ετήσια Αναφορά του ΚΕ.Μ.Ε. και στις στήλες του παρόντος τεύχους έχετε την ευκαιρία να αντλήσετε πληροφορίες και για ορισμένες από τις εκδηλώσεις μας.

Εκ των βασικών καταστατικών σκοπών του ΚΕ.Μ.Ε. παραμένει η δημόσια προβολή θεμάτων εγκληματολογίας και η θέση μας αυτή αντικατοπτρίζει τη συνολική βούληση του φορέα μας να προωθήσει στην Ελλάδα (και όχι μόνο) τη λεγόμενη «δημόσια εγκληματολογία» σε μια εποχή που η οικονομική κρίση επιφέρει και κρίση αξιών, με όλες τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου περιβάλλοντος που ευνοεί την εγκληματικότητα. Ο δημόσιος λόγος των Εγκληματολόγων μοιάζει πιο απαραίτητος από ποτέ και η ανάγκη να προσφέρουν τις γνώσεις της επιστήμης τους στη χάραξη αντεγκληματικής πολιτικής αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που άπτονται του εγκληματικού φαινομένου μοιάζει πλέον αδήριτη.

Το ΚΕ.Μ.Ε. από τους πρώτους κιόλας μήνες της ίδρυσής του κινείται με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε ότι οι δράσεις μας θα συνεχιστούν με γνώμονα το απώτερο κοινωνικό καλό με την έννοια της συμβολής μας στους τομείς ειδίκευσής μας, όπου μπορούμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και την πείρα μας ως επιστημονικός φορέας, αλλά και ως μεμονωμένοι επιστήμονες.

Στην προσπάθειά μας αυτή συνεχίζουμε και καλούμε κάθε έναν/μία Εγκληματολόγο σε δημιουργικές συνέργειες και ευεργετικές συμπράξεις, μακριά από μικροπολιτικές περιχαράκωσης και εν τέλει επιστημονικού αυτο-εξορισμού που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Εγκληματολογίας κατά το παρελθόν.

Φρονούμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης όχι μόνο «η Εγκληματολογία δεν είναι χωραφάκι κανενός», κατά τη ρήση αγαπημένου μας Καθηγητή, αλλά οφείλουμε συνολικά να καλλιεργήσουμε τις ευνοϊκές εκείνες συνθήκες που θα επιτρέψουν την ουσιαστική άνθιση της επιστήμης μας, με την έννοια της συμβολής της στην κοινωνική πραγματικότητα.

 

Απρίλιος 2017,

Για το Δ.Σ. του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.),

ο Αντιπρόεδρος,

Διονύσης Χιόνης