ΤΕΥΧΟΣ #8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Βιρτζίνια Χίλ: «Έγκλημα με άρωμα γυναίκας»

Νίκη Μουντζούρα
Πολλές γυναίκες έχουν γίνει το μήλο της έριδος ανάμεσα στους «νονούς»της Μαφίας, μερικές από τις οποίες κατείχαν ηγετικό ρόλο  μέσα σε εγκληματικές ομάδες. Από τη μια κινούσαν τα νήματα και ζούσαν μια πλουσιοπάροχη ζωή, από την άλλη όμως ακροβατούσαν  σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Όλοι οι αρχηγοί της Μαφίας και οι πιο σκληροί και στυγνοί άνδρες του «υποκόσμου» γενικότερα, είχαν στο πλευρό τους μια εκθαμβωτική παρουσία που αποτελούσε μια από τις πιο μεγάλες και πολλές φορές καταστροφικές αδυναμίες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, με κόστος την ίδια τους τη ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα από τα «σλόγκαν»που προέρχεται από τις  Μαφίες που δρούν στις Η.Π.Α ότι: « Όταν ζεις σαν βασιλιάς της Μαφίας και έχεις τον εγκληματικό κόσμο στα πόδια σου, ένας από τους πιο γλυκούς πειρασμούς στη ζωή σου θα είναι μια καυτή γυναίκα που θα σε κάνει ό,τι θέλει».

Μια από αυτές τις γυναίκες με πολυτάραχη ζωή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Βιρτζίνια Χίλ , την ερωμένη των «αρχιμαφιόζων», γνωστή και ως «Η εκτελεστής του υπόκοσμου», αλλά και ως «Η Απόλυτη Βασίλισσα της Μαφίας». Η Βιρτζίνια Χίλ γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1916 σε κωμόπολη της Αλαμπάμα, το Λίπσκομπ. Προερχόταν από πολύ φτωχή και πολυμελή οικογένεια, καθώς είχε άλλα 9 αδέρφια. Ο πατέρας της ήταν ζωέμπορος και δεν μπορούσε να θρέψει την οικογένειά της. Μέχρι τα 17 της, η ίδια ισχυριζόταν ότι δεν είχε φορέσει ποτέ παπούτσια. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 14 της, ενώ ήταν σεξουαλικά ενεργή από την ηλικία των 12 ετών. Ο γάμος της αποτέλεσε την ευκαιρία να εγκαταλείψει μια δυστυχισμένη ζωή και να κυνηγήσει τα όνειρά της στη μεγάλη πόλη. Τρία χρόνια μετά το γάμο της, έπεισε το σύζυγό της να μετακομίσουν στο Σικάγο, όπου και τον άφησε ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα. Μετά το χωρισμό της έκανε την πρώτη της δουλειά, ως πόρνη πολυτελείας. Χάρη στην εκθαμβωτική εμφάνιση και το καλλίγραμο σώμα της, έγινε ερωμένη γνωστών κακοποιών, μεταξύ άλλων: «του πρωθυπουργού του υπόκοσμου»Φράνκ Κοστέλο, του Μπέντζαμιν Μπάγκσι Σίγκελ, του Λάκι Λουτσιάνο και του Μέγιερ Λάνσκι, οι οποίοι στην πορεία έγιναν και τα καινούργια της αφεντικά.

Ο Τζο Επστάιν μεγαλοκακοποιός του Σικάγου και παλιό δεξί χέρι του Αλ Καπόνε, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό στην εγκληματική ιεραρχία της Χίλ, το 1934, εξασφαλίζοντάς της μια πλούσια και γεμάτη ανέσεις ζωή. Η ίδια εκτός από μια πανέμορφη γυναίκα ήταν και πολύ έξυπνη. Έπιασε δουλειά στη Μαφία και λειτούργησε ως διακινητής μετρητού που άλλαζε συνεχώς χέρια. Ταξίδευε συχνά με τελικό προορισμό την Ελβετία, με σκοπό το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για χάρη της Μαφίας, αλλά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προερχόμενου από ιπποδρομίες και στημένους αγώνες μποξ. Η Χίλ δεν υπόκειντο σε κανέναν έλεγχο, καθώς προσποιούταν την κοπέλα της καλής κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο κατάφερνε να φυγαδεύει από την Αμερική προς την Ευρώπη μεγάλα χρηματικά ποσά και κλοπιμαία. Εισχώρησε στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος και ανήλθε πολύ γρήγορα στη μαφιόζικη ιεραρχία και την οργάνωση Outfit, όσο καμία άλλη γυναίκα. Έφτασε στο σημείο να χαίρει του «σεβασμού»της Μαφίας και να θεωρείται ίση μεταξύ ίσων. Η ίδια εκτός του ότι εκτελούσε πιστά της εντολές της Μαφιάς, ήταν μια γυναίκα που έπαιρνε πρωτοβουλίες  χωρίς ηθικές αναστολές, καθώς σε πάρτι της Μαφίας του Σικάγου το 1936  χάρισε σε όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της σπείρας στοματική απόλαυση μπροστά στις γυναίκες τους. Ο τρόπος ζωής της, αλλά και ο χώρος που κινούνταν, τράβηξε το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών το 1934, όπου και μέχρι το 1949 η ομοσπονδιακή αστυνομία τη θεωρούσε «τον ιθύνοντα νου»και το βασικό μοχλό διακίνησης ναρκωτικών από το Μεξικό, της περιβόητης συμμορίας Outfit του Σικάγου, καθώς ήταν σε θέση να προσφέρει πολλές οικονομικοκοινωνικές πληροφορίες στη Μαφία, από την υψηλόβαθμη μεξικάνικη κοινωνία στην οποία «μπαινόβγαινε»με μεγάλη ευκολία μέσω των εραστών της.

Μετά τον Τζο Επστάιν ακολούθησε ο Μπέντζαμιν Μπάγκσι Σίγκελ, ο οποίος βάφτησε προς τιμήν της, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστά καζίνο του με το όνομα «Flamingo», χαιδευτικό που της είχε δώσει, καθώς το πρόσωπό της αποκτούσε ένα ροδαλό χρώμα μετά από την κατανάλωση αλκόολ. Έζησε πολλά χρόνια στο πλευρό του Σίγκελ, μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του. Η Χίλ θεωρείτο «γυναίκα αράχνη», αφού πολλοί μαφιόζοι την κατηγόρησαν για τη δολοφονία του Σίγκελ. Μετά το θάνατό του, έκανε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας.

Έπειτα η Βιρτζίνια Χίλ, έβαλε πλώρη για το Χόλιγουντ. Έγινε ζευγάρι με τον ηθοποιό  Έρολ Φλίν, σχέση που την έφερε στο επίκεντρο των πιο σκανδαλοθηρικών περιοδικών. Μετά από το διαζύγιό τους παντρεύτηκε το 1939 Μεξικανό μαφιόζο, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις Η.Π.Α.  Στις αρχές του ΄50 ήρθε ο γάμος με τον πρωταθλητή του σκι Hans Hauser, όπως και η απόκτηση του μονάκριβου γιου της, την ίδια στιγμή που το FBI ήταν η σκιά της, εξαιτίας της εισροής μαύρου χρήματος και των αγορών ακινήτων στην Ευρώπη. Το 1951 κλήθηκε στην Αμερική από τη διερευνητική επιτροπή της Συγκλήτου, για τη δράση της στο οργανωμένο έγκλημα. Η Χίλ έφθασε στο δικαστήριο φορώντας μια γούνα αξίας 5000 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της δίκης κράτησε το στόμα της κλειστό, χωρίς να αποκαλύψει καμία πληροφορία για τη δράση της οργάνωσης, χαρακτηριστικό της εξυπνάδας της. Ύστερα από τη δικαστική της περιπέτεια και το κυνηγητό από το FBI βρήκε καταφύγιο στην Αυστρία. Τον Αύγουστο του ΄51, ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη, το Αμερικανικό δημόσιο εκποίησε την περιουσία της. Έμεινε μόνιμα στην Ευρώπη και περνούσε συχνά από την Ελβετία, καθώς πολλοί λογαριασμοί της Μαφίας ήταν στο όνομά της.

Μετά από την πολυτάραχη ζωή της, έφθασε το τραγικό τέλος. Το Μάρτιο του ΄66 εξαφανίστηκε από θέρετρο του Σάλτσμπουρκ και βρέθηκε νεκρή δυο μέρες αργότερα πάνω στο χιόνι, έπειτα από κατανάλωση υπερβολικής δόσης χαπιών. Ο σύζυγός της αυτοκτόνησε το ΄74, ενώ ο γιος της που πολέμησε στο Βιετνάμ, σκοτώθηκε το 1994 σε τροχαίο στην Τουλούζη, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της ζωής της.

Κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση στη ζωή της Βιρτζίνια Χίλ, βλέπουμε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων, διαμορφώνεται σύμφωνα με τις κοινωνικές συνθήκες. Η «δίψα»της Χίλ για μεγάλη ζωή και για έξοδο από τη φτώχεια, παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εγκληματική πορεία της και στην ανάμειξή της με το οργανωμένο έγκλημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Pinatel, το οργανωμένο έγκλημα πηγάζει από τη βούληση διάπραξης μιας ή περισσοτέρων εγκληματικών πράξεων και είναι κατ΄εξοχήν κτητικό. Διαπράττεται, κατά κανόνα μέσα στο πλαίσιο μιας μη ειδικής ή άμορφης κατάστασης  κατά τον Kinberg για τους αρχηγούς και μιας ειδικής ή επικίνδυνης κατάστασης για τα εκτελεστικά όργανα (Βιρτζίνια Χίλ). Το οργανωμένο έγκλημα διακρίνεται σε διάφορες μορφές. Μια από αυτές είναι εκείνο που αποτελείται από την άσκηση παράνομων δραστηριοτήτων που αποφέρουν κέρδη ( τυχερά παιχνίδια, εκμετάλλευση πορνών, εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.α). Επιπλέον, βλέπουμε ότι οι κοινωνικές συνθήκες όπως η οικογένεια, η οικονομική κατάσταση, η γειτονιά, το σχολείο κ.α, επηρεάζουν άμεσα και ευνοούν την ανάπτυξη μιας εγκληματικής σταδιοδρομίας. Σταδιοδρομία η οποία ήταν άκρως επιτυχημένη για την Βιρτζίνια Χίλ, καθώς όπως είδαμε αναρριχήθηκε και ισχώρησε στα πιο υψηλά και επικίνδυνα  επαγγελατικά, κοινωνικά και προσωπικά επίπεδα της Μαφίας, όσο καμία άλλη γυναίκα, αφού αντιμετωπίστηκε σαν ίση μεταξύ ίσων… Διάλεξε επίσης τον πιο εύκολο τρόπο εξόδου από τη φτώχεια και η επιθυμία της για μια μεγάλη και πλούσια ζωή την οδήγησε στην εμπλοκή της με την πορνεία. Οι επίσημες στατιστικές των διωκτικών αρχών των χωρών δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που μπλέκουν στα «πλοκάμια»της πορνείας κατάγονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και από πολύ φτωχειές οικογένειες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Sutherland, αναφορικά με τη θεωρία των διαφορικών συγχροτισμών (differential associations),  τα άτομα ωθούνται στο έγκλημα όταν οι επαφές που έχουν με εγκληματικά πρότυπα υπερισχύουν εκείνων με τα μη εγκληματικά. Για να ολοκληρωθεί η πορεία του περάσματος στην πράξη θα πρέπει να συντρέχουν και ορισμένες περιστάσεις. Οι περιστάσεις αυτές είναι η: η οικονομική ανάγκη, η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και οι ευκαιρίες για τη διάπραξη. Η θεωρία αυτή βρήκε μεγάλη εφαρμογή στο έγκλημα του λευκού κολλάρου, λόγω των κυρίαρχων αντιλήψεων στον επαγγελματικό χώρο, οι οποίες θεωρούν ως θεμιτές και αναγκαίες ορισμένες παράνομες οικονομικές διαδικασίες και συναλλαγές. Ο συγχρωτισμός της Χίλ με άτομα κυρίως του «υποκόσμου»και της Μαφίας, φαίνεται να αποτέλεσαν σημαντικό ρόλο στην πορεία εξέλιξης της ζωής της, επιλογές όμως που προδιέγραψαν ένα άσχημο τέλος, όπως ήταν και το δικό της.

Νίκη ΜουντζούραΚοινωνιολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1 Encyclopedia.com«Hill Virginia»

2 Circle.org/jsource/Virginia-hill/

3 Eglima.org/2008/04/15/mob_3/ Έγκλημα και Τιμωρία/ Crime and Punishment (Οι ερωμένες των «γκανγκστερς»Virginia Hill το κορίτσι της συμμορίας).

4 Time magazine, June 30, 1947, « Murder in Beverly Hills».

5 Στοιχεία Εγκληματολογίας, Ιάκωβος Ι Φαρσεδάκης, Νομική Βιβλιοθήκη, σελ 36.

6 Εμπειρική Εγκληματολογία, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Νομική Βιβλιοθήκη, έκδοση 2004, σελ 87.

7 Εμπειρική Εγκληματολογία, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Νομική Βιβλιοθήκη, έκδοση 2004, σελ 111.