ΤΕΥΧΟΣ #9 ΜΑΙΟΣ 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: «Σύγχρονη Διακυβέρνηση & Έλεγχος του Εγκλήματος»

Ομάδα Crime Times

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»[1] της Ε. Μπακιρλή (Πρόλογος: Ε. Λαμπροπούλου)

Βασική επιδίωξη του βιβλίου με τίτλο «Σύγχρονη Διακυβέρνηση και Έλεγχος του Εγκλήματος» της Εριφύλης Μπακιρλή, διδάκτορα εγκληματολογίας του Παντείου Παν/μιου, είναι η εξέταση της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έγκλημα και η ανασφάλεια στις σύγχρονες κοινωνίες. Ειδικότερα, η συγγραφέας προσεγγίζει την έννοια και τη μορφή της διακυβέρνησης από εγκληματολογική σκοπιά, για να σημάνει τον περιορισμό του κρατικού μονοπωλίου στην παροχή της δημόσιας ασφάλειας και τη σύμπραξη με άλλους φορείς.

Έτσι, ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που φαίνεται να απασχολεί την παρούσα μελέτη,είναι το εάν και κάτω από ποιες συνθήκες η «σύγχρονη» αντεγκληματική πολιτική έχει γίνει πολυμερής/πολυεταιρική, καθώς και το πού οφείλεται αυτή η πολυεταιρικότητα κατά την άσκησή της. Μέσα από το πρίσμα τη «νέας διακυβέρνησης της ασφάλειας» των πολιτών, το κράτος δείχνει να εκχωρεί την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες, όπως άλλωστε προστάζει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφάλειας, οι οποίες αναδύονται ως οι ‘νέοι’ κοινωνικοί εταίροι με σκοπό τη συμπαραγωγή και διατήρηση της κοινωνικής ευταξίας.  Και στις δύο αυτές μορφές αστυνόμευσης (κοινοτική και ιδιωτική), καθώς και στην ευρεία εξάπλωσή τους στην Ευρώπη και διεθνώς, αφιερώνεται ένα σημαντικό μέρος της μονογραφίας της κας Μπακιρλή.

Στη συνέχεια, η συγγραφέας εστιάζει στη διαμόρφωση της αντεγκληματικής πολιτικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και συγκεκριμένα σε όλες τις πολιτικές ασφάλειας που αναπτύχθηκαν τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο μετά την ημερομηνία αυτή. Ειδικότερα, περιγράφει με σαφήνεια τις αντιτρομοκρατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ, το νομικό καθεστώς της κράτησης αλλοδαπών υπόπτων στο Γκουαντάναμο, αλλά και την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Η μελέτη καταλήγει ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ επηρέασαν καθοριστικά την ευρεία εισαγωγή και εξάπλωση της σύγχρονης τεχνολογίας ελέγχου σε διεθνές επίπεδο και τις επεμβάσεις στην ιδιωτική σφαίρα των πολιτών.

Τέλος, το βιβλίο πραγματεύεται τα αποτελέσματα της εμπειρικής διερεύνησης από τη συγγραφέα των προαναφερθεισών εξελίξεων στην ελληνική πραγματικότητα, όσον αφορά τη σύγχρονη διακυβέρνηση και τον έλεγχο του εγκλήματος, δηλ. με ποιο τρόπο και από ποιους πραγματοποιείται. Εν πολλοίς, το βιβλίο της κας Μπακιρλή προσφέρει μια διεισδυτική ματιά γύρω από την αναδιοργάνωση του ελέγχου του εγκλήματος που γίνεται αντιληπτή τελευταία, ενώ παράλληλα, ενημερώνει διαφωτιστικά τον αναγνώστη γύρω από τις εξελίξεις που συντελούνται στη χώρα μας γύρω από τα θέματα αυτά.

[1]Toβιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη https://www.nb.org/greek/sinxroni-diakivernisi-kai-elenxos-tou-eglimatos.html