ΤΕΥΧΟΣ #10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Ανοιχτοί απέναντι στον κόσμο

Δρ Αναστασία Χαλκιά

To τέλος του κοινού κόσμου έχει επέλθει όταν αυτός αντικρίζεται από μια μόνο πλευρά κι όταν έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζεται σε μία μόνο προοπτική

Hannah Arendt, H ανθρώπινη κατάσταση

Eπιστρέφοντας στα μέσα Σεπτέμβρη από το 19ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη -όπου το Κέντρο μας συμμετείχε και φέτος παρουσιάζοντας την έρευνα που διεξάγει από κοινού με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών- συνειδητοποίησα (ξανά) δύο πράγματα:

Πρώτον, η επιστήμη και οι θεράποντές της οφείλουν να είναι ανοικτοί απέναντι στον κόσμο. Τότε μόνο το μερικό μπορεί να συνομιλήσει με το συνολικό, να το αντιληφθεί και να το κατανοήσει. Η διά ζώσης συνάντηση επιστημόνων και εν προκειμένω εγκληματολόγων από όλο τον κόσμο συνιστά κατ’ ουσίαν ένα πανηγύρι. Ένα επιστημονικό πανηγύρι θεωρίας, έρευνας και κριτικής μέσα στο οποίο μπορεί κάποια/ος να μάθει και να απορήσει, να ρωτήσει και να διερωτηθεί αλλά και να απογοητευθεί. Στέκομαι στο τελευταίο γιατί ίσως είναι τελικά εκείνο που δημιουργεί την επιστημονική ώθηση: τι έχει γίνει και τι θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Και τότε ξεκινάς για το ‘αλλιώς’, αυτό που δεν υπάρχει και θες να κτίσεις με παλαιά αλλά και νέα υλικά και να το δώσεις πίσω, εκεί που το χρωστάς, στην επιστήμη και την κοινωνία.

Δεύτερον, το ΚΕ.Μ.Ε. στα λίγα έτη λειτουργίας του επιχειρεί αυτό: να ανοίγεται στο κόσμο, να συνομιλεί με ανθρώπους από ίδια και διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και με φορείς που δρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συμβάλλοντας έτσι στην εμβάθυνση της μελέτης θεμάτων εγκληματολογίας και ποινικής δικαιοσύνης και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα αυτά. Κι εκτιμώ ότι τα καταφέρνει. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη στρέβλωση προκύπτει από τις αυταπάτες που δημιουργεί η περιχαράκωση.

Πέρα από τη ‘βάση’ μας, λοιπόν, που είναι η Ελλάδα, έχουμε ήδη ξεκινήσει να δημιουργούμε τα ‘φτερά’ μας για να δούμε τι συμβαίνει αλλού. Σταχυολογώ ξεκινώντας από τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία το ΚΕ.Μ.Ε. συμβουλεύει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιό τους, και συνεχίζω με το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα που εδρεύει στην Γενεύη, τη Συμμαχία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη αλλά εμμένω, πάνω απ’ όλα, στους πολλούς ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα και διεθνώς,  κι έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε, να μιλάμε μαζί τους και να σχεδιάζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό τι θα κάνουμε στο εγγύς μέλλον.

Γι’ αυτό, από το παρόν τεύχος, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών που ξεχωρίζω και σας καλώ να διαβάσετε, κρατάω τη φράση από τη συνέντευξη του καθηγητή Shadd Maruna, την τρίτη στη σειρά που παρουσιάζει το CrimeTimes από εγκληματολόγους του εξωτερικού μετά από αυτές των G.Mesko και N.Passa: “Get out there and get engaged”. Kαι αυτό το “out’’ είναι πολύ μεγάλο, όσο βαθύ είναι και το “engaged”.

Kαλή ανάγνωση!

Δρ Αναστασία Χαλκιά

Γενική Γραμματέας ΚΕ.Μ.Ε.