ΤΕΥΧΟΣ #2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

Έγκλημα, Τέχνη και Ψυχιατρική

Εύα Κούκου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για την Εγκληματολογία οι θέσεις της επιστήμης της Ψυχιατρικής σχετικά με το εγκληματικό φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό η στήλη σήμερα παρουσιάζει απόσπασμα από τις εισηγήσεις διακεκριμένων ψυχιάτρων στην εκδήλωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ''Τέχνη και Ψυχιατρική'', στις 10 Δεκεμβρίου 2014.

Αρχικά τον λόγο παίρνει η κα Α. Κυριαζή, ψυχίατρος, η οποία επικεντρώνεται στην σχέση ευγονικής και εγκλήματος, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί παλαιότερα αλλά και όπως διατυπώνεται στις μέρες μας.

Στην δεύτερη εισήγηση ο κος Τ. Ψιμάρας, ψυχίατρος- νευρολόγος, αναφέρεται στο δίπολο του εγκλήματος και των ψυχικών νόσων, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί σε εμβληματικές ταινίες στον κινηματογράφο.

Τέλος, στην τελευταία εισήγηση, η κα Χ. Γιαννουλάκη, ψυχίατρος, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην ψυχαναλυτική θεωρία και την ψυχοδυναμική έμπνευση θεραπείας των ψυχώσεων, αναφέρεται στην ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πολλών εγκληματιών και στην περιγραφή τους από τον Freud.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο κ. Τζαβάρας, Καθηγητής ψυχιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που συνέδεσε το έγκλημα, την ψυχιατρική και τον κινηματογράφο.