ΤΕΥΧΟΣ #7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

Σειρά Ενημερωτικών Εκδηλώσεων στα Δωδεκάνησα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ομάδα Crime Times

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου διοργάνωσαν σειρά ενημερωτικών διαλέξεων στα νησιά της Δωδεκανήσου με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλίες διεξήχθησαν στα νησιάΚάρπαθος, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κώς, Σύμη, Αστυπάλαια Ρόδος και Καστελλόριζο.

Στόχος των ομιλιών ήταν οι μαθητές, οι γονείς αλλά και οι λοιποί κάτοικοι να ενημερωθούν για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, όπως συνήθεις παραβατικές και παράνομες συμπεριφορές καθώς και τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης τους.

Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στις ομιλίες, ήταν το cyberbullying, το cybsterstalking, το sextortion, η αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου (online child grooming), καθώς και διάφορες μορφές κυβερνοαπάτης όπως το phishing και ransomware.

Αυτό στο οποίο επεστήθη οι προσοχή ως καλύτερος τρόπος προστασίας ήταν η καλή σχέση μεταξύ γονιών και παιδιού, ώστε σε περίπτωση που τυχόν το παιδί πέσει θύμα παραβατικής ή παράνομης συμπεριφοράς, να έχει τη δυνατότητα να το αναφέρει στους γονείς του, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανακοίνωση του στις Αρχές.

Στις ενημερώσεις συμμετείχαν ως ομιλητές αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Επικεφαλής της, Ταξίαρχος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου, σε συνεργασία με τους δικηγόρους Χρυσή Χρυσοχού  ειδικευμένη στο δίκαιο του Διαδικτύου και το Μάνο Τεχνίτη δικηγόρο -εγκληματολόγο, αμφότεροι μέλη του ΚΕΜΕ.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι στο πρόγραμμα των  εκδηλώσεων συμπεριελήφθη και το ακριτικό Καστέλλοριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, στο οποίο μετέβησαν ως ομιλητές ο Ταξίαρχος κ. Παπαπροδρόμου και ο Μάνος Τεχνίτης.