ΤΕΥΧΟΣ #12 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Προχωράμε...

Διονύσης Χιόνης

Η πρωτοφανής κατάσταση της πανδημίας έχει αλλάξει, όπως είναι απολύτως αναμενόμενο, τη ζωή όλων μας σε πολλά επίπεδα. Σε μία περίοδο κοινωνικής απομόνωσης ή έστω αποστασιοποίησης, κατά την οποία εξαιτίας του νέου ιού αποβιώνουν  χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά σε όλον τον κόσμο και – ευτυχώς - ελάχιστοι στη χώρα μας, είναι λογικό και απολύτως αναμενόμενο να επηρεαζόμαστε όλοι σε μεγάλο βαθμό τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην τρωθεί και η λειτουργία του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, καθώς πλέον εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν δεχόμαστε μέλη και κοινό στα γραφεία μας, ανεστάλησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι δράσεις των Εργαστηρίων μας όσον αφορά τις δια ζώσης συναντήσεις των ομάδων εργασίας και κυρίως αναβλήθηκε το διεθνές συνέδριό μας που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 29-30 Μαΐου 2020 στην Αθήνα με θέμα: “Contemporary societies in motion: pioneering qualitative research methods in the study of deviance and social control” (http://e-keme.gr/en/contemporary-societies-in-motion/). Βρισκόμαστε δε σε διαβουλεύσεις με τους συνδιοργανωτές μας για τον ορισμό νέας ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου.

Μέσα σε αυτές τις ιδιότυπες κοινωνικές συνθήκες, προβληματιστήκαμε στις διαδικτυακές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μας για την έκδοση νέου τεύχους τού CrimeTimes σε περίοδο πανδημίας. Αποφασίσαμε, όμως, ομόφωνα και με τη σύμφωνη γνώμη του αρχισυντάκτη μας, να δημοσιευθεί εντός Απριλίου το 12ο τεύχος και με την κίνηση αυτή να αποδείξουμε έμπρακτα αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι η ζωή παρά τις όποιες σημαντικές δυσκολίες δεν σταματά κι ότι, εφόσον μέσω της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να παρακάμψουμε αποτελεσματικά την έλλειψη της δια ζώσης επαφής, οι προσπάθειες όλων μας δεν πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο.

Σας καλούμε, λοιπόν, εφόσον ακόμα όλοι «μένουμε σπίτι» και διαθέτουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να περιηγηθείτε στις στήλες του νέου τεύχους και να μοιραστείτε μαζί μας τη γνώμη και τις εντυπώσεις σας.

Όσο για τις ανασταλείσες δράσεις μας, θα επανέλθουμε σε αυτές με μεγαλύτερη όρεξη και μεράκι από ποτέ και μάλιστα θα τις εμπλουτίσουμε με νέες και μάλιστα διεθνείς που γεννήθηκαν εντελώς πρόσφατα και έχουν ήδη δρομολογηθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Γιατί πάντοτε οι δύσκολες περίοδοι εκτός από δεινά γεννούν και ευκαιρίες ανασύνταξης και εμείς στο ΚΕ.Μ.Ε. δεν έχουμε καμία διάθεση να τις σπαταλήσουμε.

 

Διονύσης Χιόνης,

Πρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.