ΤΕΥΧΟΣ #2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

Νέοι Ορίζοντες

Παυλίνα Μωραΐτη

Οι «Νέοι Ορίζοντες» είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ένταξης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) που αποσκοπεί στην οικονομική και κοινωνική ένταξη των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και των οποίων η κοινωνική και η οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. Εκτός των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ένταξης, υπάρχουν και οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. κοινωνικής φροντίδας και συλλογικού και παραγωγικού σκοπού. Οι «Νέοι Ορίζοντες» αποτελούν το μοναδικό φορέα κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Η κοινωνική οικονομία είναι μία εναλλακτική οικονομία, η οποία ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικών σχέσεων. Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της «ιδιόμορφης» μα ενδιαφέρουσας επιχείρησης ξεκίνησε από την «ΕΠΑΝΟΔΟ»[1] το 2012, προκειμένου άνεργοι αποφυλακισμένοι/ες να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι/-ες με την κοινωνική απομόνωση, την οικονομική ανέχεια και αδιέξοδα σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μέσα από την ολοκλήρωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων δραστηριοποιούνται στη δημιουργία και συντήρηση κήπων και χώρων πρασίνου, στην παροχή υπηρεσιών καθαρισμού κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικίες, γραφεία, ιδιωτικά αλλά και δημόσια κτίρια, καταστήματα, εργοστάσια και οργανισμοί.

Οι «Νέοι Ορίζοντες» έχουν συνεργαστεί έως τώρα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Άρσις, το Ν.Π.Ι.Δ. και Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων «Επάνοδος», τον Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» (ΓΕΟΔ) και ορισμένους ιδιώτες, ενώ επίκειται η συνεργασία τους με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ένα επταώροφο κτίριο που ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Τέλος, συνεργάζονται με το Δήμο Αθηναίων στο πρόγραμμα Στέγαση και Επανένταξη, από το οποίο πήραν έξι άτομα στη δούλεψή τους που δεν είχαν στέγη και ήταν για πολλά χρόνια άνεργοι. Τα παραπάνω μας τα είπαν σαφώς πολύ καλύτερα η υπεύθυνη Γραμματείας Ανθούλα Αργυρίου και ο πρόεδρος των «Νέων Οριζόντων» Παναγιώτης Φραγκιάς.

Οι άνθρωποι εκεί, όταν επισκέφθηκα την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ήταν πολύ ευχάριστοι και φιλόξενοι και μου μίλησαν για τις συνεργασίες τους όντας πολύ περήφανοι για ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά και για τα άτομα που έχουν βοηθήσει δίνοντάς τους εργασία τη στιγμή που δεν είχαν να βασιστούν σε κανέναν. Ωστόσο, το νόμισμα έχει κι άλλη πλευρά. Μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως επιχείρηση είναι ακριβώς το είδος της επιχείρησης αυτής. Όταν παρότρυναν τους άμεσα ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν αυτή την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., έκαναν λόγο για το αφορολόγητο, για ευρωπαϊκά προγράμματα και  χρηματοδότηση. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος και η γραμματέας των «Νέων Οριζόντων», τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Δράσεις που έχουν αναλάβει δεν έχουν χρηματοδοτηθεί. Το Ταμείο Στήριξης που έλεγαν ότι θα φτιάξουν δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα ενίσχυαν τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια και μου τόνισαν ότι το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει τι είναι η  ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., γι’ αυτό και κωλυσιεργεί, όταν πρέπει να συνεργαστούν. Προσπαθούν να είναι πάνω από όλα νομότυποι με έξοδα δικά τους, χωρίς ακόμα να έχουν πληρωθεί από τις δράσεις που αναλαμβάνουν και αν οι τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το κράτος παραμείνουν ίδιες ή ακόμα χειρότερα αυξηθούν, θα τους οδηγήσουν στο κλείσιμο της επιχείρησης. Ο κος Φραγκιάς μας μίλησε με απόγνωση και θυμό για τα παραπάνω, διότι θεωρεί πως αυτή η κατάσταση τον οδηγεί να αποκτήσει παραβατική συμπεριφορά, ενώ ο ίδιος έχει πλέον αποκοπεί από αυτό το κομμάτι του παρελθόντος του και προσπαθεί να «παλέψει μέσα σε αυτόν τον Κυκεώνα». Προσπαθούν να αποκτήσουν αυτοκίνητο και έχουν διαθέτουν κάποια απαραίτητα για την εργασία τους εργαλεία, ενώ ξεκίνησαν χωρίς αυτά μέχρι που η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» τους στήριξε με μια δωρεά. Η Ανθούλα Αργυρίου μας μίλησε για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών γεγονός που τους βοήθησε  να γίνουν πιο γνωστοί στην αγορά που δραστηριοποιούνται και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συνεργατών τους.

Τα άτομα που δουλεύουν για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ είναι περίπου είκοσι πέντε, ενώ υπάρχουν κι άλλα που αναμένουν να συνεργαστούν με την επιχείρηση και προέρχονται όχι μόνο από την «ΕΠΑΝΟΔΟ», αλλά και από τους φορείς «18 Άνω» και «ΚΕΘΕΑ», γιατί με βάση το καταστατικό της επιχείρησης το 35% των εργαζομένων της πρέπει να αποτελείται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το θετικό είναι ότι οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται και θεωρούν επιτυχημένο αυτό το εγχείρημα, ωστόσο τα έξοδα είναι πολλά, ενώ τα έσοδα λίγα. Η ανάγκη από έναν λογιστή να αναλάβει την επιχείρηση εξ ολοκλήρου είναι μεγάλη, όμως τα ποσά που ζητούν είναι υπέρογκα. Το μόρφωμα αυτής της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ είναι τόσο ιδιαίτερο και συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα η ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους λειτουργίας του να είναι απαραίτητη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε ο κος Φραγκιάς με εμπειρίες του σε διάφορα καταστήματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν στους καταλόγους τους τον όρο «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», όπως αντίστοιχα περιλαμβάνουν μια ομώνυμη ή ανώνυμη εταιρεία, γεγονός που επίσης δημιουργεί άλλα πρακτικά προβλήματα που αφορούν στις αγορές της επιχείρησης. Εκφράζουν και οι δύο μεγάλη ευγνωμοσύνη στον νομικό σύμβουλο κο Διονύση Χιόνη, την διευθύντρια κα Φωτεινή Μηλιώνη, αλλά και σε όλη την ομάδα της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ»  για τη στήριξη και τη βοήθειά τους. Αυτό που εύχονται για το μέλλον, εκτός από το να γίνουν περισσότερο γνωστοί για τις υπηρεσίες που παρέχουν, είναι να δημιουργήσουν έναν ξενώνα στον οποίο θα φιλοξενούνται άτομα που βγαίνουν κατευθείαν από τη φυλακή.

Ο πρόεδρος των «Νέων Οριζόντων», Παναγιώτης Φραγκιάς (φωτ.), έχει τόση ενέργεια και πάθος γι’ αυτό που έχει αναλάβει, ώστε θέλει να υλοποιήσει όλες τις προτάσεις και τις απίστευτες ιδέες που ορισμένα άτομα προτείνουν και που πολλές φορές μπορεί να δώσουν λύσεις  σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Τέλος, ελπίζουν οι φορείς που είναι υποψήφιοι πελάτες τους και εκδηλώνουν και οι ίδιοι τη θέληση για συνεργασία με μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, να μάθουν καλύτερα το νομικό πλαίσιο και έτσι να μη συναντούν κι άλλα εμπόδια από τη στιγμή που το κέρδος θα είναι δικό τους, σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία τους με ιδιώτες, γεγονός που θα τους γλιτώσει ίσως από γραφειοκρατικά θέματα που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Μπορείτε να γνωρίσετε κι εσείς τους «Νέους Ορίζοντες» μέσα από τη σελίδα τους στο facebook: https://www.facebook.com/koinsepneoiorizontes ή μέσα από το blog τους: https://neoiorizonteskoinsep.blogspot.gr/.

* Η Παυλίνα Μωραΐτη είναι Εγκληματολόγος, ΠΜΣ Παντείου Πανεπιστημίου


 

[1] Η Επάνοδος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λειτουργεί ως κέντρο επανένταξης αποφυλακιζόμενων και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακιζόμενων σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη  (Π.Δ. 300/2003), όπως βρίσκεται στην σελίδα: http://epanodos.org.gr/el/web/guest/epanodos-n.p.i.d.